IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Перспективите за търсенето тласкат нагоре петролните цени*

Saudi Aramco обяви, че очаква търсенето на петрол да се върне към нивата отпреди пандемията по-късно през тази година

09:57 | 02.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните пазари продължават да се радват на възходяща тенденция при цените, докато оптимизмът сред трейдъри относно перспективите за търсенето продължава да расте, съобщава Bloomberg.

Международният бенчмарк Брент се търгува при ръст в стойността от 0,91% на цена от 56,86 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 1,01% до 54,09 долара за барел.

В понеделник саудитската петролна компания Saudi Aramco обяви, че очаква търсенето на петрол да се върне към нивата отпреди пандемията по-късно през тази година. В същото време англо-холандският концерн Royal Dutch Shell Plc се фокусира върху покупките на петрол от Северно море, купувайки най-много товари за един ден от 10 години насам, след като през 2019 г. компанията се отказа от сондажна дейност там.

петрол петрол

От друга страна отслабващият долар засилва привлекателността на суровината, която се търгува в американска валута.

Кривата на петролните фючърси се стабилизира, което предполага, че големите запаси, изградени в рамките на 2020 г., се свиват бързо и тази тенденция ще се запази.

Пред петрола все пак остават редица предизвикателства на фона на опасенията около новите щамове на коронавируса, които доведоха до допълнителни национални блокади за овладяване на вируса, докато разпространението на ваксините се бави. Скорошното възобновяване на огнищата в Азия хвърлят сянка върху перспективите за икономическо възстановяване в региона.

петрол петрол

От друга страна, трейдърите гледат с все по-голям оптимизъм към Япония, където правителството се очаква да премахне ограниченията за пътуванията през март, което ще стимулира покупките на петролни горива.

Решението на Саудитска Арабия да ограничи добива с 1 млн. барела на ден също ще подкрепи пазарите през този и следващия месец, докато планираното увеличение в предлагането на държавите членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) от Персийския залив беше компенсирано от прекъсванията на добива в Нигерия и Либия.

Износът на петрол от Ирак остава почти непроменен през януари, което означава, че страната най-вероятно не е изпълнила ангажимента си да намали производството до най-ниското му ниво от шест години.

*Информацията е актуална към 09:18 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още