IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващият ръст на запасите в САЩ понижи отново цените на петрола*

Запасите от суров нефт в страната се увеличиха с 2 милиона барела през седмицата до 11 декември до около 495 милиона барела

10:12 | 16.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават след изненадващо нарастване на запасите от суров петрол в САЩ и на фона на продължаващото притеснение на инвеститорите за търсенето на гориво, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 0,51% до 50,50 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол понижава цената си с 0,48% до 47,39 долара за барел.

„Цените на петрола са малко по-слаби, след като докладът за запасите на  Американския петролен институт съобщи за второ седмично покачване“, коментира  Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Запасите от суров нефт се увеличиха с 2 милиона барела през седмицата до 11 декември до около 495 милиона барела, показват данни на индустриалната група.

Официалните данни на правителството се очакват днес.

Разпространението на ваксини за борба с пандемията от коронавируса няма да обърне бързо спадовете, причинени от глобалното търсене на петрол, предупреди във вторник Международната агенция по енергетика (МАЕ).

МАЕ преразгледа своите прогнози за търсенето на петрол тази година с 50 000 барела на ден и за следващата година със 170 000 барела, като се позова на слабото използване на авиационно гориво, тъй като по-малко хора пътуват по въздух.

И все пак, тъй като световната икономика отново се събужда и групата ОПЕК+ държи здраво контрола върху доставките, МАЕ очаква, че големите суровинни запаси ще намалеят през следващите 12 месеца.

„Що се отнася до търсенето, най-големият краткосрочен спад на търсенето на петрол се очаква в САЩ, предимно поради постоянния спад в търсенето на бензин в САЩ, предвид текущата ситуация с COVID-19 в страната “, казват анализатори от FGE .

Позитивната новина за инвеститорите е, че американските авиокомпании могат да получат помощ от правителството на САЩ в размер на 17 милиарда долара, за да върнат на работа освободените заради пандемията работници, като въпросната сума би трябвало да покрие заплатите на служителите на превозвачите до март следващата година.

Двупартийният пакет, представен в понеделник в Конгреса, спечели незабавната подкрепа на авиоиндустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още