IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след новите ограничения заради коронавируса*

По-късно днес се очакват данни за запасите на петрол от Американския петролен институт

08:14 | 08.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола продължават пониженията от предходната сесия, след като Калифорния затегна блокадите заради пандемията до Коледа на фона на нарастващите нови случаи на вируса в САЩ и Европа, съобщава Ройтерс.

Сортът Брент поевтинява с 0,76% до 48,42 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) понижават цената си с 0,61% до 45,48 долара за барел.* И двата договора загубиха около 1% от стойността си в понеделник.

В световен мащаб рязкото нарастване на случаите на коронавирус доведе до поредица от нови ограничения, включително строги мерки в американския щат Калифорния, както и в Германия и Южна Корея.

„Пандемичната ситуация продължава да бъде много разрушителна на доста места в САЩ и някои части от Европа. Това се отразява на настроението и търсенето в близко бъдеще “, коментира Лаклан Шоу от Австралийската централна банка. 

В понеделник Калифорния нареди по-голямата част от щата да затвори магазините и хората да останат вкъщи, като ограниченията ще продължат поне три седмици.

„Случващото се в Калифорния непременно ще се отрази на търсенето на петролните пазари“, заяви Стивън Инес, главен пазарен стратег в Axi.

В същото време правителствени източници във Франция заявиха, че може да се наложи страната да забави отмяната на някои мерки през следващата седмица, след като броят на новозаразените отново започна да се увеличава след отварянето на някои магазини в края на ноември.

Миналата седмица цените на петрола се движиха нагоре, подкрепени от плановете за пускане на ваксини срещу вируса и споразумението на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, наречени ОПЕК +, за забавяне в планираното увеличение на производството.

Анализатори заявиха, че на дневен ред са усилията на американските законодатели да одобрят нов пакет за икономически стимули.

Стимулът ще е необходим за подкрепяне на пазара на труда, което от своя страна ще рефлектира върху търсенето на енергия.

По-късно днес се очакват данни за запасите на петрол от Американския петролен институт, а в сряда пазарът очаква развитие по темата със стимулите от американското правителство. Очаква се запасите от суров петрол в САЩ да са намалели миналата седмица, а запасите от рафинирани продукти да са се увеличили, според прогнозата на петима анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Доларът също натежа върху цените на суровините, след като се повиши спрямо кошницата с валути.

*Информацията е актуална към 07:42 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още