IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новите случаи на коронавирус в САЩ обезкуражиха отново цените на петрола*

Потенциалното нарастване на производството в Иран добавя още натиск върху цените на "черното злато"

10:40 | 07.12.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола започнаха седмицата с понижения, тъй като продължаващото нарастване на случаите на коронавирус в световен мащаб доведе до поредица от нови блокади, включително нови строги мерки в Южна Калифорния в САЩ, най-големият потребител на петрол в света, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент поевтиняват с 0,51% до 49 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол (WTI) понижават цената си с 0,56% до 46 долара за барел.

Миналата седмица приключи с ръстове и за двата сорта, което беше петата поредна седмица с повишения.

„По-ранните повишения в цената бяха подкрепени от добрите новини за разпространението на ваксините, но посоката се обърна, след като Лос Анджелис отчете рекорден брой случаи на коронавирус, а Южна Корея повиши нивото си на опасност“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

„Ограничителните мерки и блокадите заради COVID по целия свят изглежда ще тежат върху цените на суровината в краткосрочен план“, коментира той.

Южната германска провинция Бавария обяви в неделя, че ще наложи по-строга блокада от сряда до 5 януари, а южнокорейските власти затегнаха правилата за социално дистанциране в столицата Сеул и околните райони, които ще продължат поне до края на месеца.

В същото време американските енергийни компании миналата седмица увеличиха броя на работещите петролни и газови платформи за 11-и път през последните 12 седмици, въпреки че производителите планират намаляване на разходите до края на тази и през следващата година.

Междувременно Иран е възложил на петролното си министерство за три месеца да подготви съоръженията за производство и продажба на суров петрол в пълен капацитет.

„Потенциалното нарастване на производството на Иран добавя още натиск върху цените на петрола. Иран е оптимист, че САЩ ще облекчат ограниченията, ако се върнат към ядрената сделка от 2015 г. “, добави Моя.

И все пак бързото възстановяване на търсенето в Китай и разработването на ваксините срещу COVID-19 ограничиха ценовите загуби.

Китайският износ през ноември нарасна с най-бързите си темпове от февруари 2018 г., подпомогнат от силното глобално търсене. Възстановяването на производството във втората по големина икономика в света изпревари това на основните търговски партньори.

*Информацията е актуална към 09:48 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Тез цени (т.е.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Новите случаи на коронавирус в САЩ обезкуражиха отново цените на петрола* Цез цени много плашливи бре! Да отидат Пентагона да им лее куршум..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още