IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола паднаха с над 3% поради опасения за отслабено търсене*

Пониженията на петролните пазари е реакция след възстановяването на мерките срещу COVID в много страни от Европа

10:11 | 02.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола паднаха с повече от 3% в понеделник поради опасения, че разширяването на блокадите заради коронавируса в цяла Европа ще отслаби търсенето на гориво, а в същото време търговците се подготвят за турбуленция по време на седмицата на президентските избори в САЩ, съобщава CNBC.

Сортът Брент поевтинява с 3,66% до 36,55 долара за барел, а фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) понижават цената си с 4,36% до 34,23 долара за барел.

В началото на търговията Брент поевтиня с 5,8%, а WTI изтри 6% от цената си, като стойността и на двата сорта падна до най-ниското си ниво от май.

Пониженията на петролните пазари са реакция след възстановяването на мерките в много страни от Европа в опит да забавят темпото на разпространение на COVID-19, което се ускори през последния месец.

Междувременно „много търговци са насочили вниманието си към САЩ и се чудят дали Европа ще стане модел за подражание и същите блокади ще се случат и в САЩ през следващите седмици“, коментира Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets в Сидни.

Петролът компенсира някои загуби, след като поръчките за износ на Япония нараснаха за първи път от две години насам, а производствената активност на Китай се повиши до най-високото си ниво от почти десетилетие през октомври. По-късно през деня се очакват още данни за производствената активност в еврозоната и САЩ.

И все пак опасенията относно отслабването на търсенето и нарастващите доставки от ОПЕК и САЩ доведоха до спад на цените на петрола за втори пореден месец през октомври, като цената на WTI падна с 11%, а тази на Брент с 8,5%.

Нарастващите доставки от Либия и Ирак, членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), компенсираха съкращението на производството от други членове на ОПЕК, което доведе до ръст в продукцията на групата за четвърти месец през октомври, показа проучване на Ройтерс.

ОПЕК и нейните съюзници, включително Русия, група, известна като ОПЕК +, намалиха добива с около 7,7 милиона барела на ден,за да подкрепят цените.Организацията се среща на 30 ноември и 1 декември и вероятно ще вземе решение за забавяне на планираното увеличение на производството с 2 милиона барела на ден през януари, посочват анализаторите на Goldman Sachs.

В същото време в Съединените щати общият брой на платформите за добив петрол и природен газ се е увеличил през октомври за трети пореден месец, според данните на Baker Hughes.

*Информацията е актуална към 9:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още