IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете от коронавируса продължават да тежат върху цената на петрола*

Пазарните стойности на WTI спаднаха под ключовата линия от 50 долара, карайки инвеститорите да заемат къси позиции

10:06 | 26.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се понижават в сряда, а инвеститорите започнаха да заемат къси позиции след три сесии на понижение в суровинните стойности. Това става факт на фона на повишените притеснения, че бързото разпространение на коронавируса ще доведе до глобална пандемия, информира Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 31 цента или 0,56% до ниво от 54,64 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 49,75 долара за барел, което е понижение от 13 цента или 0,26%.

Страховете от пандемия ескалираха, след като коронавирусът се разпространи в още повече страни. В Иран починалите са вече 16, което е най-високият брой на смъртни случаи извън Китай. В същото време заразените в Южна Корея и Италия продължават да се увеличават.

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ заявиха, че американците трябва да се подготвят за възможно разпространение на вируса.

„Инвеститорите заемат къси позиции, след като цената на WTI спадна под ключовото ниво от 50 долара, както направиха няколко пъти по-рано този месец“, казва Хидеши Мацунага, анализатор от Sunward Trading.

„Намалението на продукцията на Либия и очакванията за допълнителни съкращения на добива от ОПЕК + също допринасят за повишението на цените“, каза той.

Добивът на петрол в Либия е спаднал рязко след 18-и януари заради блокади на пристанищата и нефтените находища, извършени от групи, лоялни към командира на Либийската национална армия Халифа Хафтар.

Държавите от ОПЕК и техните съюзници от групата, известна като ОПЕК +, трябва да се срещнат във Виена на 5-и и 6-и март.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия заяви във вторник, че е уверен, че ОПЕК и партньорите й ще реагират на разпространението на коронавируса.

Прогнозата на Международната агенция по енергетика (МAЕ) за растежа на глобалното търсене на петрол е била понижена до най-ниското си ниво от десетилетие насам, заяви във вторник изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, оставяйки възможността за още по-голямо свиване заради коронавируса отворена.

В същото време се очаква, че запасите от суров петрол в САЩ са нараснали за пета поредна седмица. От Американския петролен институт (АПИ) заявиха във вторник, че суровинните запаси са нараснали с 1,3 милиона барела през миналата седмица.

Междувременно Съединените щати се подготвят да наложат повече санкции върху петролния сектор на Венецуела в опит да възпрепятстват финансирането на правителството на президента Николас Мадуро,заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп във вторник.

От своя страна цената на златото бележи стад от 0,21% до ниво от 1647,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:27 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още