IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на петрола започват седмицата с повишения*

Притесненията за влиянието на коронавируса се компенсират от очакванията за допълнителни съкращения на суровинния добив

09:40 | 17.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола отчитат повишения в понеделник, тъй като опасенията за намаляващото търсене на гориво заради епидемията от коронавирус в Китай се компенсират от очакванията за допълнителни съкращения на добива от страна на ОПЕК+, информира Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 3 цента, или 0,05%, до ниво от 57,35 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 52,16 долара за барел, което е повишение от 12 цента или 0,23%.

Япония, четвъртият по големина потребител на петрол в света, отчита свиване на икономиката си с 6,3% за периода от октомври до декември. Властите в страната заявиха, че очакват по-нататъшен спад през тримесечието от януари до март заради заразата. Сингапур също предупреди за потенциала от рецесия през това тримесечие заради разпространението на коронавируса в Азия.

„Петролът остава остро уязвим както от свръх предлагането, така и от икономическото забавяне в Китай и други части на Азия заради коронавируса“, казва Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA.

От Международната агенция по енергетика (МАЕ) заявиха, че вирусът ще доведе до спад на търсенето на петрол с 435 000 барела на ден през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година. Това би бил първият тримесечен спад в покупките на суровината след финансовата криза през 2009 г.

Анализаторите от Capital Economics заявиха през уикенда, че е твърде рано да се прогнозират дългосрочните икономически ефекти от епидемията и инвеститорите ще разчитат на данните за производството през февруари, особено в Азия, за получаване на ранни сигнали колко значително влияе вирусът върху глобални вериги за доставки.

„Смятаме, че данните ще са слаби, но ако са по-добри от очакваните, тогава цените на суровините биха могли да се повишат допълнително“, коментират анализаторите.

Стойностите на петрола се повишиха на седмична база през изминалите 7 дни за първи път от началото на януари поради оптимизма, че китайските мерки за стимулиране на икономиката могат да доведат до възстановяване на търсенето на петрол в най-голямата страна вносител в света.

Инвеститорите също очакват, че държавите от ОПЕК и техните съюзници ще одобрят предложеното от панел от експерти задълбочаване на съкращенията върху производството. Групата, известна още като ОПЕК+, вече има споразумение за намаляване на добива с 1,7 милиона барела на ден до края на март.

Технически комитет препоръча на групата да намали производството с още 600 000 барела на ден заради въздействието на коронавируса.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,06% до ниво от 1585,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още