IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваните допълнителни съкращения повишават цените на петрола*

Страховете от спад в търсенето заради вируса докараха пазара на петрол до състояние на контандго през тази седмица

09:36 | 05.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се повишават в сряда заради продължаващите се разговори между производителите за по-нататъшни съкращения на продукцията. Целта е да се противодейства на потенциално понижение в цените на суровината поради свиване на глобалното търсене в резултат на бързо разпространяващия се коронавирус, информира Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 41 цента, или 0,76%, до ниво от 54,37 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 49,93 долара за барел, което е повишение от 32 цента или 0,65%.

Представителите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници от по-широката група ОПЕК + обсъдиха въздействието на епидемията от коронавируст върху глобалното търсене на суровината и икономическия растеж на среща във вторник. В разговорите все участие и пратеникът на Китай в Организацията на обединените нации във Виена.

"При тези цени производителите на суровината скоро ще започнат да намаляват продукцията и инвестициите си", казаха анализатори от Moody's Analytics.

"Предвид икономическите щети, причинени от вируса, перспективите, че цените ще се възстановят скоро не са оптимистични", добавиха още те.

Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, е основният двигател на растежа на глобалното търсене на енергия през последните години.

Страховете от спад в търсенето заради вируса докараха пазара на петрол до състояние на контанго през тази седмица. Пазарът е в контанго, когато по-дългосрочните фючърси върху нефтопродукти се търгуват с премия, която насърчава търговците да запазят суровината на склад за по-изгодна препродажба в бъдеще. Това положение потенциално би довели до месеци на излишък.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,51% до ниво от 1563,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:16 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още