IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успокоението около търговската война тласка цените на петрола нагоре*

Търговията протича по-спокойно, тъй като част от пазарите все още са в празничен режим

10:12 | 26.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават днес, подкрепени от потенциалния пробив по отношение на търговската война между САЩ и Китай, както и от водените от ОПЕК усилия за ограничаване на предлагането. Днешният ръст е постигнат, въпреки че търговията е спокойнa, тъй като много пазари са в празничен режим, предава Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент се повиши с 28 цента, или 0,4%, до 67,48 долара за барел. Тази на американския лек суров петрол WTI скочи с 25 цента, което също се равнява на 0,4% ръст, до 61,36 долара за барел.

“Цените на петрола продължават да показват силата си в края на годината, подкрепени от комбинацията от окончателния напредък по търговската сделка между САЩ и Китай, споразумението в ОПЕК+ и забавянето на шистовата активност”, коментира Стивън Инес, главен стратег на AxiTrader. “Всичко това сочи към по-силно представяне на цените на петрола през първото тримесечие, отколкото някой очакваше само допреди два месеца”.

В сряда американският президент Доналд Тръмп обяви, че той и китайският му колега Си Дзинпин ще подпишат фаза едно от търговското споразумение на специална церемония, с която ще се сложи край на търговския спор, както беше договорено по-рано този месец.

Продължилата близо 17 месеца търговска война засегна глобалния икономически растеж и търсенето на петрол.

*Информацията е актуална към 09:50 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още