IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът през 2020 г.: В търсене на ценова стабилност

Кои бяха основните задвижващи механизми на петролните пазари през годината и какво може да се очаква по отношение на петролните цени през 2020 г.?

15:29 | 31.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпреварване на търсенето

Според доклада на МАЕ за първото полугодие на 2019 г. доставките на петрол изпреварват търсенето с 0,9 млн. барела на ден, като увеличаването на производството на американски шистов петрол, според агенцията, ще доведе до нарастване на запасите по света през следващите 9 месеца.

По данни на МАЕ глобалният петролен излишък достига 0,5 млн. барела на ден срещу предишните очаквания за дефицит от 0,5 млн. барела.

На фона на спада в търсенето на петрол от картела в началото на следващата година, МАЕ предвижда ръст при производството от 2,1 млн. барела на ден, като 2 млн. от тези количества се очаква да дойдат от САЩ.

При сегашните производствени нива на ОПЕК от 30 млн. барела дневно, МАЕ очакваше, че световните запаси на петрол могат да нараснат със 136 млн. барела до края на първото тримесечие на 2020 г.

Ново изместване на крайния срок на съкращенията

През лятото ОПЕК удължи срока на споразумението за намаляване на производството през 2020 г. в опит да подкрепи петролните цени на фона на опасенията за допълнително свиване на търсенето и продължаващото увеличение на добива в САЩ“.

Влияние на търговската война

В средата на август МАЕ понижи прогнозата си за растежа на  търсенето на петрол за 2020 г. със 100 хил. барела на ден до 1,3 млн. барела на ден за 2020 г. и до 1,1 млн. барела дневно за 2019 г.

Организацията се позова на търговското напрежение между САЩ и Китай и по-бързия спад на световния икономически растеж, които отслабват търсенето на петрол и тласкат надолу петролните цени.

Във същото време ОПЕК посочи в своя нов месечен доклад, че понижава прогнозата си за търсенето на петрол с 40 хил. барела на ден, като от картела споделиха, че очакват през 2020 г. да се наблюдава лек излишък на петролните пазари, позовавайки се на слабия икономически растеж в глобален план.

Според Преслав Райков търговската война беше основния фактор, тежащ върху световната икономика и обема на търговските потоци, които от своя страна потиснаха и търсенето на петрол. Всяка стъпка в положителна посока ще бъде приветствана от пазарите на петрол с повишение в цените, смята анализаторът.

По неговите думи при сключването на първата фаза от споразумението между Вашингтон и Пекин петролните пазари регистрираха ръстове от около 1,2% на дневна база, а дългосрочната прогноза за цените също се повиши.

В година, в която САЩ влизат в предизборна кампания може да очакваме стопиране и липса на ескалация в търговските конфликти, което ще подкрепи цените и ще ги придвижи в диапазона над 70 долара за сорт Брент, прогнозира още Райков.

159%

Отново през август страните от ОПЕК и техните съюзници се похвалиха, че са изпълнили споразумението за ограничаване на добива на 159%. Държавите от картела са успели да преизпълнят ангажиментите си на 156%, докато техните съюзници са постигнали това на 166%.

По този начин в края на юли страните от ОПЕК+ са намалили добива спрямо базисния от октомври 2018 г. с 1,9 млн. барела на ден вместо с планираните 1,2 млн. барела дневно.

Атаката срещу Aramco

На 15 септември подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси атакуваха два обекта на саудитската държавна компания Aramco, най-големият производител на петрол в света, предизвиквайки сътресение, с каквото петролните пазари не се бяха сблъсквали скоро.

Атаките в арабското кралство предизвикаха масов пожар в завод за преработка на суров петрол, който е от съществено значение за глобалните петролни пазари. Затварянето му изтри над 5 млн. барела петрол на ден, което засяга 5% от ежедневното производство на петрол в света.

Търсенето на петрол в Китай расте

В своя прочит на данните както за 2019 г., така и за 2020 г., МАЕ намали перспективата за растежа на търсенето на петрол с 0,1 мил. барела на ден. Въпреки това намалението за 2019 г. отразява главно техническата корекция поради новите данни, показващи по-голямо търсене в САЩ през 2018 г., което намали броя на растежа през тази година.

През първото полугодие глобалният растеж достигна едва 0,4 млн. барела на ден, докато през втората половина МАЕ прогнозираше да се ускори с 1,6 млн. барела дневно, като в последствие данните подкрепиха прогнозата: растежът на търсенето извън Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през юли и август беше съответно 1 млн. и 1,5 млн. барела на ден, като търсенето в Китай нарасна солидно с повече от 0,5 млн. барела на ден на годишна база.

Търсенето в страните от ОИСР остана сравнително слабо, макар че с преминаването към втората половина на годината растежът се завърна заради ниската база от второто полугодие на 2018 г. Търсенето беше подкрепено и от цените, които бяха с над 30% под годишните нива от 2018 г. За 2020 г. по-слабата прогноза за растежа на БВП доведе до намаляване на перспективите за търсенето на петрол до ръст от 1,2 млн. барела на ден.

Последна актуализация: 20:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още