IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрите и най-лошите прогнози за петролните пазари през 2019 г.

Въпреки множеството критични моменти праз тази година, цените на петрола останаха сравнително стабилни

08:40 | 17.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимнка: Ройтерс</em></p>

Снимнка: Ройтерс

Bank of America Merrill Lynch (BAML)

В средата на декември 2018 г. BAML обяви своите прогнози за цената на петрола сорт Брент, посочвайки, че очаква стойността на международния бенчмарк да се върне към средното ниво от 70 долара за барел през 2019 г. с възможност за допълнително поскъпване през второто тримесечие. 

Подобно на прогнозите на Citi и Световната банка, BAML очакваше петролните цени да бъдат волатилни през тази година.

Каква е действителността? До известна степен тази прогноза се оказа вярна, тъй като цените се повишиха през второто тримесечие, като през април и май успяха да преминат границата от 70 долара за барел.

Въпреки това прогнозата на BAML за цени на петрола от 100 долара за барел не се сбъдна. Банката се позоваваше на съкращенията в добива на ОПЕК, както и на забавянето на шистовото производство в САЩ и очакваното активиране на регулациите за морския транспорт за 2020 г.

Очакванията за спад в цените до 30-40 долара за барел през август също не се сбъдна.

Международната агенция по енергетика (МАЕ)

Месец след прогнозите на Citi, BAML и Световната банка, МАЕ представи своето виждане за цените на петрола за 2019 г. в своя доклад 2019 Short Term Energy Outlook. В него организацията посочва, че очаква цената на сорт Брент да се търгува със средна стойност от 61 долара за барел. По това време, когато излиза докладът, бенчмаркът се търгува за 53,80 долара за барел, а WTI – срещу 45,41 долара за барел.

Какво стана в действителност? Сортът Брент се търгуваше със средна стройност от 61,90 долара за барел през третото тримесечие на 2019 г., като ноемврийската му средна цена беше 62,70 долара за барел, или разлика с по-малко от 2 долара спрямо прогнозата на МАЕ, направена 11 месеца по-рано по време на волатилен пазар.

FX Empire

Използвайки технологията за адаптивно динамично обучение (ADL) FX Empire прогнозира през юли тази година, че цените на петрола ще се придвижват в диапазона 47-64 долара за барел между юли и октомври преди да се понижат през ноември и декември до диапазона 45-50 долара за барел. В действителност прогнозата на FX Empire се оказва твърде далеч от реалността. За момента цените възлизат на 59,42 долара за барел, което е с близо 20 долара над прогнозата на компанията за края на годината.

Джеф Къри от Goldman Sachs

През октомври Къри предупреди, че цената на WTI може да падне до 20 долара за барел, ако свръхпредлагането доведе до презапасяване. Въпреки това петролните запаси на САЩ не регистрират съществен ръст, като в момента са почти равни на запасите от същото време преди година и общо се понижават с 1,41 млн. барела през последните 50 седмици. Глобалните петролни запаси са една друга история. В защита на твърдението на Къри той казва, че има по-малко от 50% вероятност петролните цени да паднат по 20 долара за барел.

Анкетирани от Ройтерс анализатори

През август Ройтерс анкетира 51 икономисти и анализатори, които смятат, че сортът Брент ще достигне средна стойност от 65,02 долара за барел през 2019 г. За момента средната годишна цена на бенчмарка е 65,08 долара за барел. Анализаторите посочват търговския спор между САЩ и Китай, както и риска от допълнително забавяне на икономиката, като основен фактор за прогнозата.

Иран

През юни едно от приближените лица на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей прогнозира, че сътресенията в Персийския залив ще тласнат цените на петрола до над 100 долара за барел. В този момент петролът се търгуваше при 61,67 долара за барел.

Какво се случи? Въпреки протестите в Иран и атаката с дронове срещу саудитските петролни съоръжения, цените дори не доближиха границата от 100 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
А каква прогноза да направим за 2020 год., спрямо сегашните нива от 66 $ за Brent, моите очаквания са да слезне под 50 $, ако се сбъднат очакванията за общото макроикономическо развитие на света 2020 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още