IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съмненията за успешни търговски преговори понижиха цените на петрола*

Фючърси на международния бенчмарк Брент се търгуват за 57,95 долара за барел, а ценaта на американския лек суров петрол (WTI) достигна 52,36 долара за барел

10:44 | 09.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се понижиха за трета поредна борсова сесия в сряда. Това се случи в резултат на последната ескалация на напрежението между Съединените щати и Китай непосредствено преди търговските преговори тази седмица. Поредните противоречия доведоха до още по-голяма несигурност за глобалния икономически растеж и повлияха негативно върху търсенето на петрол.

Данните от американската индустрия, показващи по-голямо от очакваното увеличение на запасите на най-големия световен производител на петрол, също натежаха върху цените.

Цената на фючърсите върху международния бенчмарк Брент отбеляза спад с 0,29%, до 57,95 долара за барел.

Ценaта на американския лек суров петрол (WTI) достигна 52,36 долара, което е понижение от 0,32%.

Очаква се преговарящите от двете най-големи световни икономики да се срещнат във Вашингтон в четвъртък и петък в опит да подновят усилия за постигане на сделка, насочена към прекратяване на дългосрочния търговски спор, който забави глобалния икономически растеж.

Но напрежението между Вашингтон и Пекин се повиши тази седмица, след като САЩ наложиха визови ограничения на китайски служители заради действията на Пекин срещу мюсюлманското малцинство в Китай. На свой ред властите в Поднебесната империя обещаха ответни мерки.

Според Хауи Ли, икономист от сингапурската банка OCBC, тези проблеми поставят търговията в риск, въпреки че глобалният пазар на петрол остава в дефицит на предлагане, което на теория би трябвало да повиши цените до над 60 долара за барел.

В същото време протестите в страната членка на ОПЕК Еквадор заплашват да я лишат от една трета от производството й на петрол. Еквадорската държавна фирма Petroamazonas изчислява, че може да губи около 188 000 барела на ден или повече от една трета от производството си поради безредиците.

Протестите в Ирак също продължават вече втора седмица, заплашвайки продукцията на втория по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол.

Междувременно в Съединените щати запасите от суров петрол са се повишили с 4,1 милиона барела през седмицата, приключила на 4 октомври, показват данни на Американският институт за петрол. Това увеличение е в пъти по-голямо от очаквания ръст от едва 1,4 милиона барела.

Седмичният доклад на Американската администрация за енергийна информация (EIA) предстои да излезе в 17:30 ч. българско време в сряда.

EIA представи данни във вторник, че производството на петрол в САЩ ще се повиши с 1,27 милиона барела на ден през 2019 г. до рекордните 12,26 милиона bpd, малко над предишната прогноза за покачване от 1,25 милиона bpd.

Очаква се продукцията през 2020 г. да нарасне с 910 000 барела на ден до 13,17 милиона барела на ден, казаха от Агенциата, понижавайки предходната си прогноза за покачване от 990 000 барела на ден до 13,23 милиона барела дневно.

*Информацията е актуална към 9:44 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още