IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява заради притесненията за американската икономика*

Запасите от суров петрол в САЩ се стопиха с 10 млн. барела за седмица при очаквания на анализаторите за понижение с 2,1 млн. барела

10:01 | 29.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола тръгнаха надолу в четвъртък за първи път от три дни, след като Управителят на Фед в Сан Франциско Мери Дели изрази загриженост за силата на американската икономика, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,47% до 55,52 долара за барел за доставка през октомври. Понижението при сорта Брент е с 0,64% до 60,10 долара за барел. И двата бенчмарка отчетоха ръстове с по 1,5% в предишната сесия.

Притесненията за забавяне на икономическия растеж заради търговската война между САЩ и Китай, което би ударило и върху търсенето на петрол, оказват сериозен ефект върху търговията с „черно злато“.

Представителят на Фед за Сан Франциско заяви в четвъртък, че американската икономика има силен импулс, но несигурността и забавянето на глобалния растеж оказват влияние.

Междувременно президентът Доналд Тръмп заяви в понеделник, че вярва, че Китай е искрен в желанието си да постигне търговска сделка. Все пак обаче се проявиха известни съмнения за това, след като от китайското външно министерство отказаха да потвърдят телефонно обаждане между двете страни по повод търговията.

„Търговското напрежение виси като тъмен облак над петролните пазари“, коментира Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA.

Администрацията за енергийна информация отчете намаляване на запасите от суров петрол с 10 млн. барела, докато анализаторите също очакваха свиване, но с 2,1 млн. барела.

При запасите от бензин в САЩ е регистриран спад с 2,1 млн. барела в сравнение с очаквания на анализаторите в анкета на Ройтерс за понижение с 388 хил. барела.

„Спадът в запасите в САЩ потвърждава, че ограничаването на доставките от страна на ОПЕК работи ефективно, изчерпвайки американските резерви“, обясни Стивън Инес, управляващ партньор във Valour Markets.

Организацията на страните износителки на петрол, заедно с Русия и други производители, ограничават доставките си през по-голямата част от времето от 1 януари 2017 г. насам. Картелът дори поднови през юли споразумението до март 2020 г.

През миналата седмица производството на петрол в САЩ е нараснало с 200 хил. барела на ден до нов рекорд от 12,5 млн. барела на ден.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,38% до 1555 долара за тройунция на фона на страховете за рецесия и търсенето на сигнали за напредък в търговската война.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,02% до 98,19 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,19% до 105,92 йени. Австралийският долар отстъпва спрямо американския с 0,24% до 0,6718 долара.

*Информацията е актуална към 9:22 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още