IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По-ниските американски запаси повишават цената на петрола

И очакванията за съгласуваните усилия на централните банки са трамплин за цените на петрола, твърди анализатор

10:03 | 31.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Петролът поскъпна за пети пореден ден в азиатската търговия на фона на оптимизма, че централната банка на САЩ ще понижи водещата си лихва за първи път от десетилетие и след по-силния от очакваното спад в петролните резерви на САЩ, предаде Ройтерс. По-рано във вторник данни разкриха, че САЩ имат по-ниски запаси на петрол, отколкото се очакваше, като това също доведе до ръст в цената.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, поскъпна с 44 цента или 0,7 на сто до 65,16 долара за барел.  Американският лек суров петрол повиши котировките си с 41 цента или 0,7 на сто до 58,46 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

Запасите от суров петрол са спаднали с 6 милиона барела през седмицата, приключила на 26 юли, до 443 милиона барела, в сравнение с очакванията на анализаторите в анкета на Ройтерс за намаление с 2,6 милиона барела, стана ясно от данни на Американския петролен институт.  Запасите от бензин се понижават с 3,1 милиона барела в сравнение с очакванията на анализаторите за спад от 1,4 милиона барела. Тези спадове предполагат, че опасенията от свиване в търсенето са преувеличени.

Федералният комитет за отворения пазар се среща във вторник и сряда и се очаква да намали основните лихви до 2% - 2,25% в сряда. Сега ставката е от 2,25% до 2,5%.

Очаква се смекчената политика на централните банки да постави спирачки на глобалното икономическо забавяне и да подкрепи търсенето на петрол.

„Намаляването на лихвените проценти ще предостави значително място на други централни банки за по-ниски лихвени проценти и очакванията за тези съгласувани усилия са трамплинът за цените на петрола“, казва Стивън Инес, управляващ партньор на Vanguard Markets.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още