IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва, но ръстовете са ограничени заради притеснения за търсенето*

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 11 млн. барела през миналата седмица, което е много над очакванията на анализаторите за спад с 4 млн. барела

08:26 | 25.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в четвъртък на фона на напрежението в Близкия изток и след като запасите от суров петрол намаляха повече от очакваното, съобщава CNBC. Ръстовете обаче са ограничени заради слабите перспективи за търсенето на фона на сигналите за забавяне на световния растеж,.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,27% до 56,03 долара за барел. Сортът Брент отчита ръст с 0,17% до 63,29 долара за барел. И двата бенчмарка отчетоха спадове в предишната сесия.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 11 млн. барела през миналата седмица, което е много над очакванията на анализаторите за спад с 4 млн. барела. Но така или иначе се очаква добивът на петрол от 7 шистови платформи да нарасне през август до рекордните 8,55 млн. барела на ден.

Настроението на петролните пазари се помрачи в сряда, тъй като инвеститорите се притесняват, че забавянето на световния икономически растеж ще отслаби търсенето на петрол.

Серия от данни за индекса на мениджърите по поръчките в САЩ и Европа бяха по-слаби от очакваното, което потвърждава опасенията за по-бавен икономически растеж в условията на търговска война между САЩ и Китай.

„Проблемите на растежа водят до по-ниски цени на енергията, тъй като прогнозират продължават да се влошават, дори и при положение, че САЩ ще изпратят преговорен екип в Китай през следващата седмица“, коментира Алфонсо Еспарза, старши пазарен анализатор в OANDA.

В същото време продължават да тлеят над пазарите и тревогите около оставащото напрежение в Близкия изток след задържането на танкер под британски флаг през миналата седмица от страна на Иран.

Великобритания вече спечели първоначална подкрепа от Франция, Италия и Дания за провеждането на европейска военноморска мисия, която да осигури безопасно корабоплаване през Ормузкия проток.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,06% до 1422,70 долара за тройунция заради засилването на долара. Среброто и медта отчитат спад в цената си съответно с 0,61% и 0,22%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се задържа стабилен на ниво от 97,72 пункта. Доларът поевтинява с 0,05% спрямо йената до 108,14 йени. Австралийският долар отстъпи спрямо американския с 0,09% до 0,6971 долара.

*Информацията е актуална към 7:26 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още