IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът започва новия месец, поемайки в различни посоки*

Производството в рамките на ОПЕК през януари е било 30,98 млн. барела на ден, което е с 890 хил. барела на ден по-малко спрямо декември

09:09 | 01.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола не намират единна посока в петък, раздвоявайки се между надеждите, че САЩ и Китай биха могли скоро да уредят търговските си спорове и последните данни, предизвикващи опасения за забавяне на икономиката на Китай.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,07% до 53,25 долара за барел. Сортът Брент обаче поскъпва с 0,39% до 61,89 долара за барел.

Петролните фючърси са подкрепени от доброто представяне на капиталовите пазари – азиатските борси отбелязаха четиримесечни върхове в петък заради надеждите САЩ и Китай да постигнат търговско споразумение, коментира Ройтерс.

Агенцията съобщи, че американска търговска делегация ще посети Китай в средата на февруари за нов кръг от преговори. Делегацията ще бъде водена от търговския представител на САЩ Робърт Лайтайзър и министъра на финансите Стивън Манунчин. В същото време Китай заяви, че при търговските преговори със САЩ в последните два дни е постигнат значителен напредък.

Въпреки това цените на петрола са под натиск от последните данни за китайската икономика, които показват, че дейността на заводите се е свила до най-ниското си ниво за последните три години през януари в условията на спад на поръчките. Това засилва опасенията, че забавянето на втората по големина икономика в света се задълбочава.

Като цяло обаче трейдърите коментират, че петролните пазари са подкрепени и от намаляването на доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Според проучване на Ройтерс производството в рамките на ОПЕК през януари е било 30,98 млн. барела на ден, което е с 890 хил. барела на ден по-малко спрямо декември.

Междувременно във Венецуела санкциите на САЩ, наложени на държавната петролна компания PDVSA през тази седмица, задържат цистерните в пристанищата, като се очаква спадът в доставките да се ускори през февруари.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,18% до 1322,80 долара за тройунция. Останалите метали също се търгуват на червена територия.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,07% до 95,62 пункта. Доларът остава стабилен спрямо йената на ниво от 108,88 йени. Австралийският долар поевтинява спрямо американския с 0,45% до 0,7240 долара. 

* Информацията е актуална към 8:23 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още