IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът на запасите в САЩ подкрепи цените на петрола*

MAE предупреди за затягане на пазара към края на годината заради проблемите около Иран и Венецуела

10:08 | 30.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в четвъртък по време на азиатската сесия след отчетения спад в запасите от суров петрол в САЩ и очакваните проблеми с доставките от Иран и Венецуела, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през октомври поскъпва с 0,30% до 69,72 долара за барел. Сортът Брент отчита ръст в цената си от 0,22% до 77,31 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 2,6 млн. барела до 405,79 млн. барела за седмицата, приключваща на 24 август. В същото време производството в САЩ се запазва на рекордните си нива от предходната седмица от 11 млн. барела петрол на ден.

„Цените на петрола тръгнаха нагоре вследствие на неочаквания спад на резервите, като едновременно с това се наблюдава и рекордно търсене на бензин“, коментира Уилям О'Лафлин, инвестиционен анализатор в Australia's Rivkin Securities.

Според Алфонсо Еспарза, анализатор в OANDA, наближаващите санкции срещу Иран започват да оказват влияние върху доставките на петрол, а това се отразява и на цените.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), в която Иран е третият по големина производител, ще обсъди през декември дали може да компенсира по-малкото предлагане, след като санкциите срещу Техеран влязат в сила от ноември. Това заяви в сряда представител от Иран.

Износът на суров петрол от Иран вероятно ще намалее до малко над 2 млн. барела на ден, тъй като вносителите се съобразяват с американския натиск за намаляване на доставките. За сравнение, през април беше достигнат пик в износа на петрол от Иран от 3,1 млн. барела на ден.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди за затягане на пазара към края на годината заради проблемите около Иран и Венецуела заедно с очакваното силно търсене, най-вече от страна на Азия.

Производството на петрол във Венецуела е спаднало наполовина спрямо 2016 г. до под 1 млн. барела на ден.
На стоковите пазари златото се търгува на червена територия, отстъпвайки с 0,35% до 1207,20 долара за тройунция. С по над 1% обаче поскъпват какаото и пшеницата.

Доларовият индекс, който проследя силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,09% до 94,61 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с минималните 0,01% до 111,69 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,33% до 0,7287 долара.

* Информацията е актуална към 9:26 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още