IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът отстъпва леко заради плашещата сянка на търговската война*

Според анализатори обаче санкциите срещу Иран предпазват пазара от по-сериозно обезценяване

10:10 | 27.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижиха слабо в понеделник по време на азиатската сесия, тъй като  пазарите продължават да се страхуват, че търговският спор между САЩ и Китай ще навреди на икономическия растеж. В същото време обаче санкциите на САЩ, които ще засегнат петролния износ от Иран, предпазват „черното злато“ от по-сериозно обезценяване, пише CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през октомври поевтиняват с 0,17% до 68,60 долара за барел. Сортът Брент отчита спад в цената си от 0,08% до 75,76 долара за барел.

„Отчетеното намаляване на работещите платформи в САЩ и свиването на обема на запасите всъщност подкрепят цените на петрола в условията на продължаваща търговска война между САЩ и Китай, която би  могла да забави растежа в световен мащаб и да натежи върху търсенето“, коментира Стивън Иннес, директор на Търговията за Азиатско-тихоокеанския регион в OANDA.

Щатските енергийни компании намалиха броя на работещите платформи през миналата седмица с 9 до 860, което е най-големият спад от май 2016 г. по данни на Baker Hughes.

Според Стивън Иннес въпреки притесненията, свързани с потенциално свръхпредлагане, пазарите ще продължат да взимат под внимание очакваните санкции срещу Иран.

Очаква се санкциите от страна на Вашингтон да влязат в сила от ноември. От началото на годината досега Иран, който е член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), е изнесъл около 2,5 млн. барела петрол на ден.

Повечето анализатори прогнозират, че износът ще се свие с най-малко 1 млн. барела с влизането в сила на санкциите.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,04% до 1212,80 долара за тройунция. Среброто и медта обаче поскъпват съответно с 0,13% и 0,09%, докато платината понижава цената си с 0,09%.

Доларовият индекс, който измерва представянето на щатския долар спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,09% до 95,23 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,16% до 111,06 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,14% до 0,7319 долара.

* Информацията е актуална към 9:24 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още