IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпна след липсата на резултат в търговските преговори

Според анализатори засилването на натиска в търговските отношения между САЩ и Китай ще изнерви инвесторите

10:16 | 24.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът реагира с ръст на цените на липсата на резултат от търговските преговори между САЩ и Китай, като влияние на пазара оказват и очакванията за ограничаване на предлагането на „черно злато“ от страна на Иран заради щатските санкции, обобщава CNBC. 

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпнаха с 0,65% до 68,27 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,56% до 75,15 долара за барел.

Според трейдърите перспективите са за затягане на пазара заради наближаването на влизащи в сила санкции от страна на САЩ спрямо Иран, които ще засегнат износа на петрол от ноември.

Иран е третият по големина производител в рамките на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК), изнасяйки средно около 2,5 млн. барела суров петрол на ден, което се равнява на около 2,5% от световното потребление.

„Вече се наблюдава свиване на капацитета на танкерите в Иран с около 700 хил. барела на ден през първата половина на август спрямо юли, като ако има задържане на тези нива, то това ще надхвърли повечето очаквания“, коментират от американската инвестиционна банка Jefferies. Според анализаторите от банката до края на четвъртото тримесечие пазарът ще се справи с недостига.

Енергийната консултантска компания FGE очаква износът на суров петрол и кондензат от Иран  да спадне под 1 млн. барела до средата на 2019 г.

Въпреки това настроенията на пазарите са предпазливи според трейдърите, след като преговорите между представилите на САЩ и Китай приключиха в четвъртък без сериозен пробив. Вместо това двете страни активираха нова вълна от двустранни мита на стойност по 16 млрд. долара.

„Двете страни обещават да засилят натиска и това вероятно ще изнерви инвеститорите“, коментират от ANZ bank.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,08% до 1195 долара за тройунция. Среброто, медта и платината също повишиха стойността си съответно с 0,09%, 0,34% и 0,85%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,16% до 95,49 пункта. Доларът поскъпна спрямо йената с 0,04% до 111,33 йени. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,50% до 0,7284 долара.

* Информацията е актуална към 9:32 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още