IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на петрола вървят надолу в условията на затегнат пазар*

Трейдърите и анализаторите смятат, че по-ниските котировки в петък са резултат по-скоро на прибирането на печалби

10:10 | 29.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола тръгнаха надолу по време на азиатската сесия в петък, като американският суров петрол се отдалечава от над тригодишния си връх заради прекъснатото производство в Канада, обобщава Ройтерс.

Международните петролни пазари обаче остават затегнати, тъй като се очаква санкциите от страна на Вашингтон към Иран да доведат до рязък спад на доставките от страните членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през август поевтиняват с 0,3% до 73,23 долара за барел. Понижението при сорта Брент е по-малко – 0,04% до 77,82 долара за барел.

Трейдърите и анализаторите смятат, че по-ниските котировки в петък са резултат по-скоро на прибирането на печалби, като американският сорт дори все още е с над 18% по-скъп спрямо най-ниските си нива на юни.

Петролните пазари в Северна Америка се затегнаха значително, тъй като в Канада е блокирано производството на над 300 хил. барела на ден заради авария. Проблемът се очаква да продължи и през юли.

Извън Северна Америка цените на петрола вървят нагоре през по-голямата част на 2018 г. досега поради увеличеното търсене и споразумението за съкращение на доставките от страна на ОПЕК. В същото време от картела вече заявиха, че ще увеличат производството, за да отговорят на търсенето и да предпазят пазара от непредвидени прекъсвания на доставките.

На стоковите пазари златото поскъпна в сутрешните часове с 0,16% до 1253 долара за тройунция. На зелена територия се търгуват и останалите метали. Какаото пък повишава цената си с близо 3% до 2451 долара за метричен тон.

Доларовият индекс, който проследява силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отстъпи с 0,47% до 94,86 пункта. Доларът обаче поскъпва спрямо йената с 0,09% до 110,59 йени. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,53% до 0,7391 долара.

*Информацията е актуална към 9:32 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още