IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на щатския петрол отстъпи от над тригодишния си връх*

Индийската рупия достигна рекордно ниско ниво спрямо долара, разменяйки се за първи път в историята си за 69 рупии за долар

10:22 | 28.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на щатския петрол отстъпиха от най-високото си ниво от три години и половина по време на азиатската сесия в четвъртък, тъй като физическите пазари се снабдяват добре въпреки рекордното търсене и продължаващите проблеми с доставките от някои места, обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през август поевтиняваt с 0,47% до 72,42 долара за барел. Понижението на цената при сорта Брент е по-малко – с 0,27% до 77,41 долара за барел.

Щатският сорт петрол достигна най-високата си стойност от ноември 2014 г. в предходната търговска сесия – 73,06 долара за барел. В същото време Брент се търгува под най-високите си нива, отчетени през май тази годината.

Цените на петрола се повишават през по-голямата част от 2018 г. заради затягането на пазарните условия в резултат на рекордното търсене и споразумението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други страни извън картела за ограничаване на производството.

Непланираните прекъсвания на доставките от Канада до Либия и Венецуела допълнително оказват влияние на пазара. Но не всички показатели сочат към все по-затягащ пазар.

Въпреки че растежът на производството се забавя, добивът на суров петрол в САЩ се приближава до 11 милиона барела на ден. Предвид добива на Русия и Саудитска Арабия на подобни нива и очакваното увеличение на продукцията, тъй като ОПЕК и Русия разхлабват ограниченията си за доставки, скоро ще има три страни, които ще изпомпват ежедневно по 11 млн. барела суров петрол.

Това безпрецедентно производство означава, че само три страни задоволяват една трета от световното потребление.
„Физическият петролен пазар е захранен добре с доставки“, смята Константинос Венетис, старши икономист в анализаторската компания TS Lombard. Той все пак предупреждава, че ОПЕК и Русия произвеждат почти на максимална мощност, „оставяйки по-тънка граница за сигурността на бъдещото производството“.

Въпреки нарастващата американска продукция запасите от суров петрол в САЩ спаднаха с почти 10 млн. барела до 416,64 млн. барела през седмицата, приключваща на 22 юни. Това стана ясно от последните данни на Агенцията за енергийна информация. Намаляването на запасите се дължи на високия износ от близо 3 млн. барела.

Търсенето на петрол гони рекорди през по-голямата част от 2018 г., но перспективата за пазара се затъмнява на фона на нарастващите търговски спорове между САЩ и други големи икономики, включително Китай и Европейския съюз.

„Нашият макроикономически поглед остава преобладаващо мечи“, коментираха от брокерската компания Marex Spectron.

На стоковите пазари фючърсите върху златото поевтиняват с 0,22% до 1253,30 долара за тройунция. Ценният метал с незабавна достака пък продължава да се търгува близо до 6-месечното си дъно на ниво от 1250,48 долара за тройунция. Какаото отчете понижение в цената си с 3,72% до 2380 долара за метричен тон.

Доларовият индекс, който проследява силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,17% до 95,17 пункта. Доларът поскъпна спрямо йената с 0,10% до 110,37 йени. Австралийският долар се търгуваше по-ниско спрямо американския с 0,10% до 0,7333 долара. Индийската рупия достигна рекордно ниско ниво спрямо долара, разменяйки се за първи път в историята си за 69 рупии за долар.

* Информацията е актуална към 9:18 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
ert
преди 6 години
Браво за постигнатия връх, дано скоро да минем още нагоре и да се продължи тренда нагоре. Потреблението е основния двигател, хората все повече карат колите си и им трябва петрол, нормално е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още