IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на петрола тръгнаха надолу заради рекордни щатски резерви*

Златото успя да поскъпне втора поредна сесия

10:17 | 03.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола тръгнаха надолу по време на азиатската сесия в четвъртък заради повишаване на резервите от петрол в САЩ и рекордното производство там, което се противопоставя на усилията на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) за съкращаване на доставките с цел поддържане на цените, обобщава CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през юни поевтиняват с 0,03% до 67,91 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 0,14% до 73,26 долара за барел.

Цените на „черното злато“ тръгнаха надолу след доклад на Администрацията за енергийна информация в САЩ, от който стана ясно, че запасите от суров петрол са нараснали с 6,2 млн. барела до 435,96 млн. барела през седмицата, приключваща на 27 април. Това е най-високото ниво на резервите, достигано през 2018 г.

"Докладът показа много по-големи от очакваното запаси на суров петрол за миналата седмица, както и неочаквано увеличение на резервите от бензин", каза Уилям О'Лоугхлин, инвестиционен анализатор в австралийската компания Rivkin Securities.

Производството в САЩ също достигна нов рекорд от 10,62 млн. барела на ден, което е увеличение с повече от една четвърт от средата на 2016 г. Така в момента само Русия произвежда повече – близо 11 млн. барела на ден. 

Според Уилям О'Лоугхлин относително високите цени на петрола, подкрепени от здравословното търсене и намаляването на производството от страна на ОПЕК, всъщност насърчава щатските производители да продължават да увеличават продукцията си.

На стоковите пазари златото поскъпва за втора сесия подред с 0,38% до 1310,60 долара за тройунция. Среброто и медта повишават цената си съответно с 0,27% и 0,29%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,17% до 92,43 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,14% до 109,69 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,29% до 0,7515 долара.

*Информацията е актуална към 9:31 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още