IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на петрола започват новата седмица с понижения*

Въпреки това стойностите остават близо до тригодишния си пик

10:21 | 30.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола започват последния ден от месеца и първия от новата седмица с понижения, след като нарастващият брой нефтени платформи в САЩ дава индикации за увеличение на производството в страната. Въпреки това търговията с „черно злато“ остава близо до най-високите си стойности за последните три години, като очакванията са те да отбележат увеличение за втори пореден месец, съобщава Ройтерс.

Стойността на петрола е тласкана и от притеснения за свиване на резервите заради възможността Вашингтон да поднови санкциите си срещу Иран през май, както и заради продължаващата програма на Организацията на страните производителки на петрол и нейните съюзници за свиване на добива.

Фючърсите на международния бенчмарк Брент в понеделник сутрин се търгуват за 73,41 долара за барел, което представлява поевтиняване от 0,51%. Миналата седмица цената на суровината достигна до 75,47 долара за барел – най-високата стойност от ноември 2014 г. 

Американският сорт WTI струва 67,83 долара за барел – понижение от 0,40%.

„Цялостната тенденция е положителна и има потенциал пазарът отново да затвори с ръстове днес“, посочва главният пазарен стратег на CMC Markets Майкъл Маккарти. По думите му силата на пазара се определя до голяма степен от санкциите, както и от търсенето в световен мащаб и ако тази тенденция се запази, е напълно възможно цените на суровината да се увеличат още.

Американските добивни компании вкараха в употреба още пет нови платформи през седмицата до 27 април, с което общият им брой в страната е 825 – най-голям брой от март 2015 г. насам.

В същото време през последните два месеца разликата между WTI и Брент се удвои до 6 долара за барел от около 3 долара в началото на март. Цените на международния бенчмарк отбелязаха ръст от 6% само през този месец заради тревогите на инвеститори, че САЩ могат да подновят санкциите си срещу Иран. Решението за това трябва да бъде обявено на 12 май.

При благородните метали денят също започва на червена територия. Златото поевтинява с 0,28% до 1319,60 долара за тройунция. Цените на среброто и платината също спадат, като при тях понижението е със съответно 0,13% и 1,01%.

* Новината е актуална към 9:35 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още