IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът започва последния ден от седмицата на червена територия*

Златото доближава петседмично дъно

10:18 | 27.04.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола тръгнаха надолу по време на азиатската сесия, докато само ден по-рано сортът Брент трупаше преднина заради притеснения около евентуални проблеми с доставките от Иран, обобщава CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през юни поевтиняха с 0,34% до 67,96 пункта. Понижението при сорта Брент е с 0,44% до 74,41 долара за барел.

Брент е напът да запише трета подред печеливша седмица с ръст в цената си от около 0,7%, докато американският суров петрол по всяка вероятност ще отчете малък седмичен спад.

„Пазарите продължават да оценяват потенциалните рискове от проблеми с доставките на петрол, ако САЩ се откажат от ядреното споразумение с Иран“, смятат от ANZ Bank.

Американският президент Доналд Тръмп ще реши до 12 май дали да възстанови санкциите срещу Иран, които бяха отменени след постигане на споразумение по спорната ядрена програма, което ако се случи, по всяка вероятност ще доведе до намаляване на износа на петрол от Иран. Сортът Брент поскъпна с 6% през април заради очакванията, че САЩ ще подновят санкциите.

Загрижеността за нестабилността на пазара се подхранва от влошаващата се ситуация във Венецуела, която доведе до спад от 40% в производството на петрол в страната през последните две години.

В същото време рекордното производство в САЩ, което достигна 10,59 млн. барела на ден през миналата седмица, насърчава рекордния износ.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,05% до 1317,20 долара за тройунция до близо петседмично дъно, доближавайки се към седмичен спад в цената си от 1%. По-ниските цени на метала са резултат от силния долар, високата доходност по американските държавни облигации и успокояването на част от геополитическите проблеми.

Среброто, медта и платината също се търгуват по-ниско със съответно 0,13%, 0,14% и 0,22%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,05% до 91,63 пункта. Доларът остана без промяна спрямо йената на ниво от 109,3 йени. Австралийският долар поевтиня спрямо американския с 0,12% до 0,7545 долара. 

* Информацията е актуална към 9:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 години
три букви не можеш да напишеш без правописна грешка :):) ... не бот, а бог !!! :):) а вие двамате сте пример как нещо родено от човек, може да е плъх ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 3
ABBA
преди 6 години
Khao е пример, как човек може да е bot, без да е robot...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Хаха. Вземам си думите назад, чукчите са далеч по-големи читатели от теб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 6 години
няма как да ви чета опорките, не съм част от дружината ви :) .... само мога да гадая кво пише в тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Лъжи са за тези, които не четат, ама то от чукча какво да очакваме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 6 години
яките лъжи и дезинформация, малодец, получаваш лусион за награда :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
Това е вярно, но аз лично съм на мнение, че главата на Кадафи я изяде "тъпата" му идея африканският нефт да се търгува в "златни динари", а на Саддам заповедта му иракския нефт да се търгува в евро. Коя е държавата с най-голям златен резерв, ама никой не го е виждал и която най-ще го закъса, ако изведнъж нефтът почне да се търгува в кюлчета, а не в носни кърпички ;-) Китайците заради твърдоглавието си да търгуват в сребро през 19 век загубиха Хонк Конг за около век и половина. Представи си заради златото какво може да се случи :)Някак си се притеснявам защо всички почнаха да си дърпат златните резерви от САЩ (2012 г. Венецуела са почнали първи и знаем какво им се случва и в момента), Венецуела, Германия, Холандия, последно и Турция. Руснаците изкупуват злато като луди. Тоя месец са задминали и китайските златни резерви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
ABBA
преди 6 години
Цитатче:"Веднага след нахлуването на САЩ и НАТО в Ирак през 2003 г. се появи въпросът къде изчезна или къде отива нефтът от Ирак, който преди агресията на НАТО Саддам Хюсеин добиваше в обеми от около 4-5 млн. барела дневно.Това беше основна причина за агресията срещу Ирак целта беше да се открадне нефтът, който след това изчезна. От онзи момент цените на нефта на световните пазари тръгнаха надолу. Последва превратът срещу Кадафи в Либия, както и разпалената от САЩ и Израел агресия срещу Сирия.И именно на този фон се появи вълшебният шистов нефт от САЩ, който тръгна към световните пазари, като съобщенията за новите шистови сонди в САЩ бяха право пропорционални на успехите на Ислямска държава в Ирак и Сирия, както и на съобщенията, че Ердоган изнася откраднат нефт от Ирак, който продава като свой и легален ... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още