IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва заради намалена сондажна дейност в САЩ*

Златото изпрати трето тримесечие подред с движение във възходяща посока

10:49 | 02.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в понеделник, подкрепени от намаляване на действащите петролни кладенци в САЩ, както и заради очакванията, че САЩ могат отново да въведат санкции срещу Иран, обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през май поскъпнаха с 0,45% до 65,23 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,63% до 69,78 долара за барел.

Според Стивън Иннес, директор на търговията за азиатско-тихоокеанския регион в OANDA петролните пазари остават нервни заради ситуацията около САЩ и ядрената сделка с Иран. Той коментира още, че цените в последната сесия са били подкрепени от отчетения спад в дейността на сондажните платформи в САЩ.

Броят на американските действащи петролни кладенци е намалял със 7 до 797, като това е първият път, в който се отчита понижение на седмична база от три седмици насам.

Като цяло цените на „черното злато“ получават подкрепа от ограниченото предлагане от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия, които сключиха споразумение в началото на 2017 г., за да ограничат свръхпредлагането с цел да поддържат цените сравнително стабилни.

Очакванията са за ниска ликвидност на пазара в понеделник, тъй като много държави по света почиват заради отбелязването на Великден.

На стоковите пазари златото поскъпна, тъй като доларът се понижи вследствие на подновените рискове за избухване на търговска война, след като Китай наложи нови мита върху американски продукти в отговор на вече наложените такива от страна на САЩ.

Фючърсите върху златото с доставка през юни поскъпнаха с 0,56% до 1334,80 долара за тройунция. Златото поевтиня с 1,7% през миналата седмица, отбелязвайки най-големия си спад от началото на декември, но благородният метал отчете повишение в цената си с 1,7% за периода януари – март, като това е трето тримесечие подред, в което златото се движи във възходяща посока. Медта, пшеницата и памука поскъпнаха с по над 1% в понеделник.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,06% до 89,96 пункта. Доларът поскъпна спрямо йената с 0,03% до 106,31 йени. Австралийският долар се търгуваше по-високо спрямо американския с 0,04% до 0,7682 долара.

*Информацията е актуална към 10:10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още