IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола се стабилизира в азиатската сесия*

Като цяло стоковите пазари са в очакване на подробности около плана на американския президент Доналд Тръмп да въведе мита върху вноса на стомана и алуминий

10:19 | 08.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола се стабилизира по време на азиатската сесия в четвъртък, след като късно снощи „черното злато“ губеше около 2% от стойността си, съобщава CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол поскъпнаха с 0,05% до 61,18 долара за барел. Повишението при сорта Брент е също с 0,05% до 64,37 долара за барел.

Възстановяването беше подпомогнато от данните за запасите от петрол, които се оказаха под очакванията при намаленото търсене в края на зимния сезон, но това е и периодът, когато много петролни рефинерии затварят за профилактика.

От доклада на Администрацията за енергийна администрация стана ясно, че запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 2,4 млн. барела до 425,91 млн. барела за седмицата, приключваща на 2 март. Това е по-малко от очакванията на анализаторите за увеличение от 2,7 млн. барела.

Независимо от това петролните пазари остават под натиск заради сезонната тенденция за нарастване на запасите, които в САЩ са над средната петгодишна стойност от 420 млн. барела.

Щатското производство пък миналата седмица регистрира още един рекорд – 10,37 млн. барела на ден. В момента само Русия произвежда повече суров петрол, въпреки че Международната агенция по енергетика очаква това да се промени, тъй като в САЩ производството може да достигне 11 млн. барела в края на 2018 г.

Тъй като производството нараства по-бързо от търсенето, анализаторите очакват Организацията на страните износителки на петрол и Русия да бъдат подложени на натиск да запазят ограниченията за доставките за сметка на пазарния си дял.

Като цяло стоковите пазари са в очакване на подробности около плана на американския президент Доналд Тръмп да въведе мита върху вноса на стомана и алуминий, както и новините, които могат да излязат днес от Европейската централна банка. Фючърсите върху златото с доставка през април поскъпнаха с 0,11% до 1329,10 долара за тройунция. Среброто и платината отчетоха повишение в цената на книжата си съответно с 0,4% и 0,08%, а медта поевтиня с 0,70%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с минималните 0,03% до 89,57 пункта. Доларът поевтиня спрямо йената с 0,12% до 105,95 йени. Австралийският долар се търгуваше с 0,06% по-ниско спрямо американския на ниво от 0,7820 долара.

*Информацията е актуална към 9:41 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още