IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва преди ключова среща между ОПЕК и шистовите производители в САЩ

Петролни министри от Организацията на страните износителки на петрол и други глобални играчи ще се съберат в Хюстън за CERAWeek

09:50 | 05.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в понеделник преди срещата на ОПЕК и американски шистови компании в Хюстън, която повишава очакванията, че петролните производители ще обсъдят как още повече да изчистят глобалното презасищане от суровината, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се вдигат с 19 цента, или 0,30%, до 64,56 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 16 цента, или 0,26%, до 61,41 долара за барел към 9:40 ч. българско време.

Петролни министри от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други глобални играчи ще се съберат в Хюстън за CERAWeek – най-голямата конференция за енергийната индустрия, която започва в понеделник.

Очаква се генералният секретар на ОПЕК Мохаммад Баркиндо и други представители на организацията да проведат вечеря с американски шистови компании в понеделник.

„Алиансът между ОПЕК и страни извън него изпълняват сделката си на рекордно ниво, но тъй като Русия непрестанно притиска за стратегия за излизане от нея, ОПЕК ще се опита да се помири с американския шист“, коментира Стивън Инес, ръководител на търговията за Азиатско-тихоокеанския регион в брокерската къща OANDA в Сингапур.

„Така, би трябвало да интерпретираме всяко положително развитие от срещата като подкрепа за настроенията, които стоят в основата на цените на петрола“, допълва той.

Растящото шистово производство в САЩ отдавна затруднява изпълнението на ангажимента на ОПЕК да преодолее продължителното глобално презасищане от петрол и да подкрепи цените.

Производството на суров петрол в САЩ вече задминава това на най-големия износител Саудитска Арабия, достигайки 10,28 млн. барела на ден.

Само Русия добива малко повече, но миналата седмица Международната агенция по енергетиката заяви, че очаква САЩ да задминат Русия като най-голям производител на петрол в света най-късно до 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още