IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данните за спад на резервите в САЩ подкрепят цените на петрола

Анализаторите обаче предупредиха, че нарастващият добив в САЩ и по-слабото сезонно търсене скоро може да натежат на суровия петрол

09:50 | 07.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в сряда, подкрепени от новите данни за спад на резервите от суров петрол в САЩ. Анализаторите обаче предупредиха, че нарастващият добив в САЩ и по-слабото сезонно търсене скоро може да натежат на суровия петрол, предава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брен поскъпват с 48 цента, или 0,72%, до 67,34 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 38 цента, или 0,60%, до 63,77 долара за барел към 9:40 ч. българско време.

Пазарът бе подкрепен от доклад на Американския петролен институт във вторник, според който резервите от суров петрол са спаднали с 1,1 млн. барела през седмицата до 2 февруари до 418,4 млн. барела.

В същото време трейдърите припомнят квотната сделка между ОПЕК и други производители, която би трябвало да продължи до края на 2018 г.

Според някои анализатори вече се наблюдава балансиране на глобалния пазар от резерви, което би трябвало да подкрепи повишението на спот цените на суровината.

Други обаче предупреждават за риск от по-ниски цени на петрола както заради финансовите пазари, така и заради по-слабото сезонно търсене.

В краткосрочен план се очаква търсенето да се забави заради редовните периоди на ремонти и поддръжка на рафинериите, които обикновено се провеждат в края на зимния сезон в северното полукълбо.

Над петролните пазари тегне и нарастващото производство на петрол в САЩ, което вече се е увеличило с 18% до почти 10 млн. барела на ден.

Администрацията за енергийна информация на САЩ очаква местното производство да се вдигне до средно 10,59 млн. барела на ден през 2018 г. и до 11,18 барела на ден през 2019 г.

Така страната ще задмине най-големия производител в света в момента – Русия, която е добивала средно 10,98 млн. барела на ден през 2017 г.

Агенцията понижи и прогнозата си за ръста на търсенето на петрол в САЩ за 2018 г. от 470 хил. до 450 хил. барел на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
крас
преди 6 години
От 02 февруари тренда на цената на барел петрол е твърдо надолу!Това означава, че цената на долара ще се покачва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още