IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на петрола се задържат стабилни в началото на седмицата*

Инвестиционна банка JP Morgan повиши прогнозите си за „черното злато“ с около 10 долара

10:28 | 29.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Макар и без да се движат в единна посока цените на петрола се задържат стабилни в началото на новата седмица, подкрепени от силното търсене, слабия долар и продължаващото ограничение в производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия, обобщава ситуацията CNBC.

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през март поскъпнаха с 0,18% до 66,26 долара за барел. При сорта Брент обаче беше отчетено понижение с 0,14% до 70,42 долара за барел.

Въпреки стабилността на цените в момента някои анализатори очакват по-късно през годината да станем свидетели на поевтиняване на „черното злато“ заради нарастващото американско производство.

Благодарение на споразумението на ОПЕК и по-силното търсене на петрол в световен мащаб цените са нараснали с близо 60% от средата на 2017 г. Според трейдърите в момента слабият долар е основен фактор за засиленото търсене на петрол. Американската валута е загубила 3% от стойността си спрямо кошница от основни валути от началото на година и близо 13% спрямо миналия януари.

Американската инвестиционна банка JP Morgan заяви, че е повишила прогнозата си за средната цена на петрола през тази година с по около 10 долара до 70 долара за барел за сорта Брент и до 65,63 долара за барел за американския лек суров петрол.

„Очакваме Брентът да се доближи до 78 долара за барел към края на първото или началото на второто тримесечие на 2018 г.“, коментират още от JP Morgan, цитирани от Ройтерс. Според финансовата институция обаче цените ще се понижат в края на годината заради нарастващото производство.

Добивът на петрол в САЩ се е увеличил с над 17% от средата на 2016 г. до 9,88 барела на ден в средата на януари. Очакванията са скоро да бъде премината границата от 10 млн. барела петрол на ден, като в момента само Русия произвежда повече – 10,98 млн. барела на ден.

На стоковите пазари фючърсите върху златото с доставка през април поевтиняха с 0,52% до 1350,10 долара за тройунция. С по над 1% пък поскъпват пшеницата и какаото.

Доларовият индекс, който измерва представянето на щатската валута спрямо кошница от шест основни валути, достигна ниво от 89,115 пункта. За сравнение при последната сесия индексът спадна под нивото от 89 пункта. Доларът поевтиня през миналата седмица след изказване на американския министър на финансите Стивън Манучин, че слабият долар е полезен за САЩ. По-късно валутата поскъпна, след като президентът Доланд Тръмп заяви, че Манучин е бил интерпретиран погрешно.

Доларът поскъпна спрямо йената с 0,30% до 108,91 йени. Австралийският долар загуби 0,27% от стойността си спрямо щатските пари до 0,8088 долара.

*Информацията е актуална към 9:23 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още