IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът леко поскъпва в първия ден след празниците

Американският суров петрол WTI успява да се задържи над 58 долара за барел

10:16 | 26.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът се задържа над 58 долара за барел, след като търговията бе възобновена след Коледните празници и след като американските компании не увеличиха работещите си кладенци за втора поредна седмица, предава Bloomberg.

Фючърсите останаха почти без промяна в Ню Йорк след ръст от 2% миналата седмица. Броят на работещите кладенци в САЩ се запазва на ниво от 747, показаха данни на Baker Hughes от петък.

Петролът се насочва към ръст за втора поредна година, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейни съюзници, включително Русия, удължиха производствените си квоти до края на 2018 г. Иракският петролен министър Джабар ал-Луейби заяви в понеделник, че е оптимистично настроен, че цените ще продължат да се вдигат и следващата година, докато глобалните резерви се свиват, а търсенето в Китай и Индия се увеличава.

„Малко рано е да кажем дали кладенците в САЩ ще продължат да намаляват, тъй като не можем да пренебрегнем факта, че е зима и някои сезонни фактори може да ограничават сондажната активност“, коментира Уил Юн, анализатор на суровини в Hyundai Futures, по телефона. „Затварянето на тръбопровода Forties поддържа цените високи и ще подкрепя положителната серия на петрола поне до края на тази година“.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI за доставките през февруари се повишават с 6 цента, или 0,10%, до 58,53 долара за барел към 10:10 ч. българско време. Общият изтъргуван обем е с около 52% под 100-дневното средно ниво. Контрактът в петък добави 11 цента, или 0,2%, до 58,47 долара за барел.

Брентът за доставките през февруари също поскъпва с 8 цента, или 0,12%, до 64,81 долара за барел. Цените се увеличиха с 35 цента, или 0,5%, до 65,25 долара за барел в петък. Глобалният бенчмарк се търгува с около 6,73 долара над WTI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още