IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Перспективите за удължаване на сделката на ОПЕК подкрепят цените на петрола

Докато предлагането е ограничено, търсенето на петрол расте, особено в Китай, където вносът от около 9 млн. барела дневно надмина този в САЩ

10:22 | 03.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола растат в петък, подкрепени от сделката на ОПЕК за свиване на добива, както и от силното търсене, съобщава Ройтерс. Редица анализатори обаче предупреждават, че съкращенията на добива трябва да продължат, за да противостоят на нарастващата продукция в САЩ.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,44% до 54,78 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст от 0,13% до 60,70 долара за барел към 10:15 часа българско време.

Докато предлагането е ограничено, търсенето на петрол расте, особено в Китай, където вносът от около 9 млн. барела дневно надмина този в САЩ и превърна Поднебесната империя в най-големият вносител на суров петрол в света. „Ръстът на търсенето на петрол в Китай изглежда се ускорява“, коментира американската инвестиционна банка Jefferies. 

Освен това глобалните петролни резерви, особено в САЩ, се понижиха, тъй като през последните няколко тримесечия се наблюдава по-ниско предлагане, макар че перспективите за следващата година са несигурни.

Споразумението не ОПЕК и други водещи производителки, включително Русия, трябва да продължи до март 2018 г., но има нарастващ консенсус, че сделката ще бъде удължена до края на следващата година.

Редица анализатори предупреждават, че без удължаване на договорката свръхпредлагането може да се върне на петролния пазар особено заради нарастващия шистов добив в САЩ.

Продукцията в САЩ е скочила с над 13% от средата на 2016 г. до 9,6 млн. барела дневно, което води до повишен износ.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още