IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на петрола се понижават леко на фона на спад в резервите в САЩ

Извън САЩ усилията на ОПЕК за свиване на добива подобряват нагласите

10:32 | 02.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават леко в четвъртък на фона на спад в резервите в САЩ и повишаваща се продукция, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,33% до 54,12 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва спад от 0,3% до 60,31 долара за барел към 10:00 часа българско време.

Брентът е поскъпнал с над 35% от юни, когато беше достигнато дъното за 2017 г. WTI е с около 30% по-скъп спрямо дъното от юни.

Трейдърите казват, че петролният пазар все пак е подкрепен от понижаващите се резерви в САЩ, въпреки че добивът расте. 

В сряда следобед Администрацията за енергийна информация в САЩ съобщи, че запасите от петрол са се понижили с 2,4 млн. барела през седмицата до 27 октомври до 454,9 млн. барела.

„Резервите от суров петрол в САЩ се върнаха към низходящата тенденция, след като смущенията покрай урагана Харви доведоха до леко натрупване“, коментира Уилям О’Лафлин, инвестиционен анализатор в Rivkin Securities.

Същевременно властите отчетоха ръст от 46 хил. барела дневно в добива до 9,6 млн. барела дневно. Това е с 13% над нивата от средата на 2016 г. Според редица трейдъри това се дължи на голямата разлика между цената на WTI и Брент, което прави износа на WTI по-рентабилен.

Извън САЩ усилията на ОПЕК за свиване на добива също подобряват нагласите. „Тъй като се очаква сделката на ОПЕК и Русия за свиване на добива да бъде удължена, цените намират подкрепа“, коментират от National Australia Bank. Сегашният план предвижда споразумението да продължи до края на март 2018 г.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още