IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се търгува разнопосочно на фона на сигнали за продължаващо пренасищане

В понеделник властите в Ирак обявиха, че износът от южните находища се повишава леко през септември

10:49 | 03.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът се търгува разнопосочно във вторник на фона на сигнали, че глобалното пренасищане може би няма да се свие толкова бързо, колкото се очакваше, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,12% до 50,52 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент изтрива 0,23% от цената си до 55,99 долара за барел към 10:25 часа българско време.

WTI записа ръст на цената за третото тримесечие в размер на 12%, което е най-силното повишение от второто тримесечие на 2015 г. Цената на този сорт петрол обаче се понижи с 5% спрямо шестмесечния връх, достигнат в четвъртък. 

Тримесечният ръст в цената на Брента възлезе на близо 20% - най-резкият скок за тримесечие от 2004 г. Брентът също поевтиня с 6% спрямо върха от 59,49 долара за барел, достигнат миналата седмица.

„Четвъртото тримесечие няма да е особено благосклонно към цените на петрола, защото преминаваме от лятно търсене към зимно търсене“, коментира Джонатан Барат, главен инвестиционен директор в Ayers Alliance в Сидни.

В понеделник властите в Ирак обявиха, че износът от южните находища се повишава леко през септември. Освен това проучване на Ройтерс показа, че като цяло добивът на ОПЕК се е повишил.

Фактор, който би могъл да повиши цените, беше писмо от понеделник от либийската държавна петролна компания, според което има извънредни обстоятелства, засягащи доставките от находището „Шарара“ - най-голямото в Либия.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още