IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на петрола започват новия месец със спадове

За третото тримесечие обаче и WTI, и Брентът записват впечатляващи повишения

10:54 | 02.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в понеделник, след като записаха впечатляващи ръстове през третото тримесечие, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,50% до 51,41 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва спад от 0,79% до 56,34 долара за барел към 10:45 часа.

В петък WTI отчете най-рязкото си тримесечно поскъпване от второто тримесечие на 2016 г. насам (12%), както и най-дългата серия седмични ръстове от януари насам – четири. За септември повишението възлиза на 9,5 на сто

Брентът затвори сесията в петък на ниво 57,54 долара за барел, отчитайки поскъпване от 19% за периода юли-септември, което беше най-големият ръст от пет тримесечия насам. Седмичното поскъпване от 1,2% беше петото поредно. През септември цените на Брента са се повишили с 10%. 

Цените на петрола бяха подкрепени от очакванията за повишено търсене в САЩ, след като рафинериите бавно се връщат към работа. Бързото възстановяване на шистовата продукция обаче, може да ограничи ръста на цените.

Според инвестиционната банка Barclays добивът в САЩ е бил умерен през август и септември заради щетите след урагана Харви, но би трябвало да се възстанови през четвъртото тримесечие.

Проучване на Ройтерс показа, че добивът в ОПЕК е нараснал през септември с 50 хил. барела дневно. По-висок е бил износът от Ирак, както и продукцията в Либия.

В петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes съобщи, че нефтените платформи са се увеличили с шест до 750 броя.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още