IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът леко поевтинява в петък, но се насочва към стабилен месечен ръст

Инвеститорите залагат, че усилията за намаляване на световното презасищане работят, а перспективите пред търсенето се подобряват

09:52 | 29.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в петък, но и Брентът, и американският суров петрол са напът да отбележат нов седмичен и месечен ръст. Инвеститорите залагат, че усилията за намаляване на световното презасищане работят, а перспективите пред търсенето се подобряват, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол спадат с 9 цента, или 0,17%, до 51,47 долара за барел. Сортът се насочва към четвърти пореден седмичен ръст и е напът да завърши месеца с 9% нагоре.

Петролът сорт Брент също поевтинява с 8 цента, или 0,14%, до 57,08 долара за барел, но и той се насочва към повишение за 5-а поредна седмица и месечно увеличение от 10%. Даннните са към 9:45 ч. българско време.

Ръстовете на цените, повечето от които са реализирани през последните две седмици и половина, се дължат на очакванията на трейдърите за подновено търсене от американските рафинерии, които стартират отново работа след прекъсванията заради урагана Харви.

Другите водещи световни петролни производители в същото време показват, че ще спазват производствените си квоти, за да ограничат търсенето.

Те получават подкрепа от заплахите на Турция да прекъсне работата на тръбопровода от Иракски Кюрдистан след референдума, на който повечето кюрди гласуваха в подкрепа на независимост.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви тази седмица, че може да използва сила, за да спре създаването на независима Кюрдистанска държава и да затвори петролното „кранче“.

Кюрдският регион изнася около 500 хил. барела на ден чрез тръбопровода, който преминава през Турция и стига до Средиземно море.

В четвъртък Турция е обещала да работи само с иракското правителство за суровината, заявиха от офиса на иракския министър-председател Хайдер ал-Абади.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още