IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола започват седмицата разнопосочно

Американският лек суров петрол WTI записа първи седмичен ръст от шест седмици насам

11:28 | 11.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола започват седмицата разнопосочно, след като ураганът „Ирма“ връхлетя югоизточните щати с по-малка от очакваното сила. Това успокои опасенията, че търсенето на енергия ще пострада, посочва Investing.com.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,44% до 47,69 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва спад от 0,26% до 53,64 долара за барел към 11:00 часа българско време.

WTI поскъпна за миналата седмица с 19 цента (0,4%) и записа първи седмичен ръст от шест седмици насам.

Брентът отчете седмичен ръст от 1,03 долара (1,9%), а в четвъртък се повиши до четиримесечен връх от 54,87 долара за барел. 

„Ирма“ връхлетя Флорида в събота под формата на ураган от четвърта категория, но до следобеда отслабна до втора категория с максимална скорост на вятъра 177 км/ч. В понеделник се очаква да отслабне до тропическа буря, докато преминава над Северна Флорида и Южна Джорджия.

Цените бяха подкрепени и от твърденията, че саудитският министър на петрола е обсъждал с венецуелския си и казахстанския си колега евентуално удължаване на петролното споразумение. По план договорката ще действа до края на март 2018 г.

Следващото заседание на ОПЕК е през ноември.

Две седмици по-рано ураганът „Харви“ блокира близо четвърт от капацитета за рафиниране в САЩ, а рафинериите по крайбрежието на Мексиканския залив бавно се връщат към нормален режим на работа, което натежава на търсенето на петрол.

В петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes съобщи, че нефтените платформи в САЩ са намалели с 3 миналата седмица до 756.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още