IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва на фона на утихването на тропическата буря "Харви"

Очакваното натрупване на резерви от WTI доведе до увеличаване на разликата в цената с Брента до 5,64 долара

09:57 | 29.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Наводненията от тропическата буря „Харви“ спряха работата на редица рафинерии по крайбрежието на Мексиканския залив в САЩ във вторник, а цените на суровия петрол поскъпват заради смущения в добива в Колумбия и Либия, съобщава Ройтерс.

Затварянето на рафинериите доведе до ръст на цените на бензина в САЩ до 1,7799 долара за галон (около 3,8 литра), което беше най-високата стойност от 2015 г.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,58% до 46,84 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст в цената си от 0,45% до 51,65 долара за барел към 9:40 часа българско време.

Някои от рафинериите се готвят да започнат отново работа, но все още се очакват проливни дъждове във вторник и сряда. Най-големи бяха щетите в Хюстън.

Източници на агенция Ройтерс казват, че компанията Motiva Enterprises трябва във вторник да реши дали да затвори рафинерията си в Порт Артър, щата Тексас, заради наводненията. Със своя капацитет от 603 хил. барела дневно това е най-голямата рафинерия в САЩ. 

„Правителствена статистика и репортажи в медиите сигнализират, че около 2-3 млн. барела дневно капацитет за рафиниране е бил изгубен заради спряната работа“, посочват от инвестиционната банка Barclays. Според експертите последиците от бурята ще са налице още няколко седмици.

„Затварянето на рафинерии в областта на Хюстън ще има големи последици върху търсенето на петрол известно време“, коментира Грег Маккена, главен пазарен стратег в AxiTrader. По думите му може да се наблюдава натрупване на резерви.

Според Администрацията за енергийна информация към 1 януари тази година в САЩ има 141 петролни рафинерии с капацитет от 18,6 млн. барела дневно. 30 от тях са в Тексас и имат капацитет от 5,7 млн. барела дневно.

Очакваното натрупване на резерви от WTI доведе до увеличаване на разликата в цената с Брента до 5,64 долара, което е най-голямата стойност от над две години.

Пазарните участници следят Либия и Колумбия, където има смущения в добива. В Либия рафинерията „Зауия“ работи с половин капацитет заради затварянето на петролното поле „Шарара“.

В Колумбия пък лявата бунтовническа групировка блокира добивната дейност покрай втория по големина тръбопровод.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още