IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ураганът Харви даде тласък на цените на петрола

Петролната индустрия в САЩ се подготвя за удара на бурята точно в сърцето ѝ

10:15 | 25.08.17 г.
<p>
	Пристанището на Корпус Кристи. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Пристанището на Корпус Кристи. Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в петък, след като американският петролен сектор се подготвя за потенциални прекъсвания на производството, докато ураганът Харви се насочва към сърцето на петролната индустрия на САЩ в Мексиканския залив, съобщава Ройтерс.

Бурята бързо се засили от четвъртък, превръщайки се потенциално в най-големия ураган, удрял САЩ от 12 години, като се насочва към територията между Хюстън и Корпус Кристи по бреговете на Тексас.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 37 цента или 0,78% до 47,80 долара за барел, а върху петрола сорт Брент – с 44 цента или 0,85% до 52,48 долара за барел.

Цените се вдигат, докато производството в засегнатия регион спира работа в подготовка за урагана. Очакванията са, че прекъсването може да е продължително, ако бурята нанесе сериозни щети.

„Малко вероятно е щетите и наводненията на рафинериите и шистовите полета, прекъснатото производство в Мексиканския залив и разрушенията в инфраструктурата да доведат до мечи настроения за WTI", казва Джефри Хейли, старши пазарен анализатор в OANDA.

Отвъд потенциалното влияние на бурята върху петролната индустрия доставките на суров петрол остават високи въпреки усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да ограничи производството, за да подкрепи цените.

ОПЕК, заедно със страни извън организацията, включително Русия, обещаха да намалят добива си с около 1,8 млн. барела на ден тази година и през първото тримесечие на 2018 г. 

Не всички производители обаче изпълняват ангажиментите си и доставките остават високи. Високият добив на петрол от САЩ също се отразява на пазара, поддържайки цените ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още