IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на петрола записват леки ръстове в очакване на данни за резервите в САЩ

Продукцията от полето „Шарара“ с капацитет 270 хил. барела дневно се връща към нормалните темпове след кратко прекъсване

10:17 | 08.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижиха по време на азиатската търговия във вторник след възстановяване на добива от най-голямото петролно находище в Либия, съобщи Ройтерс. По-късно обаче цените се върнаха на зелена територия.

Продукцията от полето „Шарара“ с капацитет 270 хил. барела дневно се връща към нормалните темпове след кратко прекъсване, след като въоръжени протестиращи нахлуха в контролните помещения.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,32% до 49,55 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст от 0,27% до 52,51 долара за барел към 10:10 часа българско време. 

Либия получи изключение от единните усилия на ОПЕК и други големи производители като Русия да подкрепят цените на петрола. Възстановяването на добива в северноафриканската държава усложни усилията на ОПЕК да свие предлагането, което пък предизвиква опасения за ефективността на договорката за съкращаване на добива. През юли Либия е добивала 1,03 млн. барела дневно, показва проучване на Ройтерс.

Добивът в ОПЕК достигна през юли най-високото си ниво тази година, а износът отбеляза рекорд.

Във вторник продължава срещата на техническата комисия от ОПЕК и държави извън картела в Абу Даби, на която се обсъжда спазването на задълженията по договорката.

„Ако нищо не излезе от тази среща в Абу Даби, краткосрочната съдба на петрола вероятно ще бъде определена от данните за резервите в САЩ“, коментира Джефри Хали, старши пазарен анализатор в OANDA в Сингапур. Този доклад излиза в сряда късно следобед българско време, а днес вечерта ще излезе докладът на Американския петролен институт.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още