IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се търгува в тесни граници и остава под 50 долара за барел

На цените натежава поредният ръст в предлагането на ОПЕК, но спадовете са ограничени от геополитическите напрежения на Корейския полуостров и в Близкия изток

10:40 | 05.07.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът се търгува в тесни граници в сряда, като на цените натежава поредният ръст в предлагането на ОПЕК, съобщава Ройтерс. От друга страна, геополитическото напрежение на Корейския полуостров и в Близкия изток ограничават спадовете.

Американският лек суров петрол WTI остава без съществено изменение на ниво 47,08 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст от 0,12% до 49,67 долара за барел към 10:30 часа българско време.

Въпреки спадовете и двата сорта се възстановяват с около 12% спрямо дъната, достигнати на 21 юни. Цените обаче изглежда не могат да преминат границата от 50 долара за барел.

„Биковете" на петролния пазар имат да преодоляват много препятствия“, коментира Стивън Шорк от Schork Report, посочвайки нарастващия добив и в ОПЕК, и в САЩ. 

По данни на Thomson Reuters Oil Research износът от страните в ОПЕК се увеличава втори пореден месец през юни въпреки договорката за съкращаване на добива.

ОПЕК е изнасяла 25,92 млн. барела дневно през юни, което е с 450 хил. барела дневно над количеството през май и с 1,9 млн. барела дневно повече в сравнение с година по-рано.

„Пазарът остава чувствителен на данни за по-високо предлагане“, коментира австралийската банка ANZ. “Нарастващите геополитически рискове би трябвало да осигурят известна подкрепа за цените на златото и петрола”, допълват експертите.

Междувременно Северна Корея направи пореден ракетен опит, а друг фактор, който не позволява цените да се понижат много, е политическата криза между Катар от една страна, и алианса от други арабски държави начело със Саудитска Арабия от друга.

По-късно днес ще бъдат публикувани данни за петролните резерви в САЩ от Американския петролен институт. Те излизат ден по-късно от обикновено заради националния празник вчера. В четвъртък се очаква официалният доклад на Администрацията за енергийна информация.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ironhorse
преди 7 години
За мен трайно петрола ще е с цени под 50 долара, че дори и под 30 след две или три години.Днес Волво са обявили, че от 2019г. ще произвеждат само хибриди и напълно електрически коли.С дизела е свършено, дори в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още