IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след осем поредни печеливши сесии

Пониженията идват, след като и двата бенчмаркови сорта поскъпнаха с около 12% спрямо дъната, достигнати на 21 юни

10:26 | 04.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават във вторник и изглежда слагат пауза след осем поредни сесии ръстове, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,19% до 46,98 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва спад от 0,36% до 49,50 долара за барел към 10:10 часа българско време.

Пониженията идват, след като и двата бенчмаркови сорта поскъпнаха с около 12% спрямо дъната, достигнати на 21 юни.

Мнозина трейдъри затвориха позициите си преди днешния национален празник на САЩ. 

В края на май и през по-голямата част на юни на пазара властваха предимно мечи нагласи, тъй като добивът в САЩ се повиши, а се появиха и съмнения дали усилията на ОПЕК ще са достатъчни, за да балансират пазара.

Настроенията обаче започнаха да се променят в положителна посока в края на юни, когато беше отчетен лек спад в добива в САЩ, както и понижение в броя на активните нефтени платформи.

„През второто полугодие виждаме възстановяване на цените на петрола от сегашните им нива, тъй като съкращенията в производството на ОПЕК, забавянето в ръста на глобалното предлагане и сезонното повишение на търсенето ще насърчат поскъпването“, коментират от BMI Research. Според анализаторите през второто полугодие средната цена на Брента ще е 54 долара за барал, а през цялата 2018 г. - 55 долара за барел. Колкото до WTI експертите очакват цена от 51 долара през втората половина на годината, а през 2018 г. - средно 52 долара за барел.

Австралийската банка ANZ коментира във вторник, че спадът в продукцията на САЩ е малка, но съществена промяна в динамиката на петролния пазар.

Усилията на ОПЕК са подкопани не само от добива в САЩ, но и от Либия и Нигерия, за които беше направено изключение от споразумението на ОПЕК.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още