IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът отново тръгна нагоре след сериозния спад в сряда

Инвеститорите следят с повишено внимание ключовите събития в Европа и САЩ днес

11:14 | 08.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фючърсите върху суровия петрол поскъпват в четвъртък след тежките си загуби в предишната сесия заради новите официални данни, които показаха, че американските резерви се увеличават за пръв път от 10 седмици, предизвиквайки нови опасения за пренасищане, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поскъпват с 38 цента, или 0,79%, до 48,44 долара за барел към 11:00 ч. българско време, след като в сряда затвориха надолу с 4,1% до най-ниските си нива от 4 май.

Фючърсите върху американския суров петрол се повишават с 31 цента, или 0,68%, до 46,03 долара за барел, като в предишната сесия отбелязаха понижение от 5,1%, също до най-ниските си равнища от 4 май.

„Нервно се опитваме да се задържим малко над ниските нива“ в сесията от сряда, казва Бен ле Брун, пазарен анализатор в OptionsXpress в Сидни.

Ситуацията е усложнена от факта, че имаме всички тези големи политическо-икономически важни събития на хоризонта“, добавя той във връзка с предстоящото изслушване на бившия директор на ФБР Джеймс Коми пред Конгреса, политическата среща на Европейската централна банка (ЕЦБ) и парламентарните избори във Великобритания в четвъртък.

Много инвеститори внимават за сигнали от изслушването на Коми по-късно днес, които да покажат, че американският президент Доналд Тръмп може би е бил замесен във възпрепятстване на правосъдието – престъпление, което може да доведе до начало на процедура за импийчмънт.

Централните банкери от ЕЦБ са напът да заемат по-мека позиция за икономиката и дори да обсъдят отдръпване от обещанията си за засилване на стимулите при нужда, казват запознати източници за Ройтерс.

Нито едно от тези събития „не е пряко свързано с петрола, но всички те имат влияние върху долара и рисковите нагласи като цяло“, казва Ле Брун.

В САЩ резервите от суров петрол и бензин неочаквано са нараснали миналата седмица, след като износът е намалял, показаха официални данни в сряда.

Резервите от суров петрол са се увеличили с 3,3 млн. барела през седмицата до 2 юни спрямо очаквания за спад от 3,5 млн. барела, отчете Агенцията за енергийна информация.

Това е първото увеличение от 10 седмици. Данните изненадаха анализаторите, които смятаха, че резервите показват стабилен напредък към намаляване до сезонните средни нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още