IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва, но ръстът е ограничен от напрежението в Близкия изток

Саудитска Арабия, Египет и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) прекратиха димпломатическите си отношения с Катар в понеделник

10:12 | 06.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поскъпва във вторник, но на цените натежава политическото напрежение между Катар и няколко други арабски държави, което може да подкопае усилията на ОПЕК за ограничаване на добива, съобщава Ройтерс.

Саудитска Арабия, Египет и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) прекратиха димпломатическите си отношения с Катар в понеделник с аргумента, че държавата подкрепя ислямски бунтовници и Иран.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,25% до 47,52 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст от 0,24% до 49,59 долара за барел към 9:40 часа българско време. 

Предприетите мерки включват още блокиране на достъпа на кораби, които идват от Катар или отиват натам да акостират във Фуджейра, едно от емирствата в ОАЕ. Пристанището във Фуджейра се използваше от катарски танкери, за да презареждат петрол или втечнен природен газ (LNG).

Според редица анализатори сегашният спор може да се проследи чак до 2014 г. „Мерките от страна на този антикатарски алианс сигнализират решимост за категорична промяна в катарската политика или създаване на среда за смяна на властта в Доха. Саудистска Арабия и съюзниците й няма да приемат каквото и да е решение, различно от катарска капитулация“, коментира консултантската компания Eurasia Group.

С добив на петрол от около 620 хил. барела дневно Катар има една от най-ниските продукции в ОПЕК. Напрежението в картела обаче може да отслаби споразумението.

Междувременно добивът в САЩ расте и се е повишил с над 10% от средата на 2016 г. до 9,34 млн. барела дневно – нива, които са близки до тези на Русия и Саудитска Арабия.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още