IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решението на Тръмп за климатичното споразумение обезпокои петролните пазари

Мярката може да доведе до още по-голяма сондажна активност, което от своя страна би поддържало свръхпредлагането

09:53 | 02.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в петък заради опасенията около решението на Доналд Тръмп да оттегли САЩ от глобалното споразумение за климата, съобщава Ройтерс. Мярката може да доведе до още по-голяма сондажна активност, което от своя страна би поддържало свръхпредлагането.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 1,63% до 47,57 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва спад от 1,56% до 49,84 долара за барел към 9:45 часа българско време.

С решението си Тръмп на практика изпълнява ключово обещание от кампанията си, но оттеглянето от Парижкото споразумение от 2015 г. за борба срещу глобалното затопляне стана обект на сериозни критики от страна на съюзниците на САЩ. 

„Това може да доведе до неограничени сондажи в САЩ. Освен това и други страни, подписали споразумението, може да решат да не спазват ангажиментите си“, коментира Джефри Хали, старши пазарен анализатор в OANDA. „Такова развитие може да увеличи предлагането то страна на САЩ и да усложни прогнозите на ОПЕК. Това е неблагоприятен сценарий за цените на петрола“, допълва той.

Преди седмица ОПЕК реши да удължи споразумението за свиване на добива с още 9 месеца – до края на март 2018 г. Размерът на съкращенията остава както до сега – 1,8 млн. барела дневно.

В четвъртък американската Администрация за енергийна информация обяви, че петролните резерви в САЩ са се понижили с 6,4 млн. барела през седмицата до 26 май.

Още новини и анализи за петролния пазар чететет тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още