IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се възстановява в очакване на официални данни за резервите в САЩ*

В сряда Американският петролен институт съобщи, че петролните резерви в САЩ са се понижили с 8,7 млн. барела миналата седмица

10:10 | 01.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се възстановиха по време на азиатската търговия въпреки по-слабите от очакваното данни за активността в китайската промишленост, съобщи Investing.bg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI), изготвен от Markit и китайското икономическо списание „Цайсин“ (Caixin), записа спад до 11-месечно дъно при 49,6 пункта. Стойност под 50 пункта показва, че секторът се свива.

Официалният PMI индекс за промишлеността, изготвян от правителството, остана без промяна през май на ниво от 51,2 пункта. 

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 1,08% до 48,84 долара за барел към 9:55 часа българско време, а европейският бенчмарк Брент записва ръст от 0,89% до 51,21 долара за барел.

В сряда Американският петролен институт съобщи, че петролните резерви в САЩ са се понижили с 8,7 млн. барела миналата седмица, което беше далеч над очакванията. По-късно днес ще излязат официалните данни на Администрацията за енергийна информация. Тази седмица докладите се публикуват със седмица закъснение, защото в понеделник беше национален празник в САЩ.

В сряда петролните фючърси поевтиняха с над 2%, като инвеститорите не се впечатлиха от поредното обещание от страна на Саудитска Арабия и Русия да понижат свръхпредлагането.

В края на май, ОПЕК и други водещи производителки извън картела се споразумяха да удължат действието на договорката за свиване на добива до края на март 2018 г. Те обаче не промениха размера на съкращенията, а именно – 1,8 млн. барела дневно и това до голяма степен разочарова инвеститорите.

Goldman Sachs по-рано тази седмица понижи прогнозите си за цената на петрола тази година. Според американската инвестиционна банка Брентът ще струва средно 55,29 долара за барел през 2017 г. (спрямо по-ранните очаквания за цена от 56,76 долара), а WTI – 52,92 долара за барел, а не 54,80 долара.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още