IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва в очакване на данните за нефтените платформи в САЩ

Тези данни ще зададат нагласите на пазарите поне в краткосрочен план до 25 май, когато е заседанието на ОПЕК

10:01 | 19.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишиха по време на азиатската търговия в петък, като цената на американския лек суров петрол WTI се доближава до 50 долара за барел.

Към 9:50 часа българско време този сорт петрол поскъпва с 0,61% до 49,65 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст от 0,51% до 52,78 долара за барел.

Инвеститорите очакват по-късно днес информация за изменението в броя на нефтените платформи в САЩ. Тези данни ще зададат нагласите на пазарите поне в краткосрочен план до 25 май, когато е заседанието на ОПЕК. Тогава се очаква картелът да обяви дали ще удължи действието на споразумението за свиване на добива и след края на юни. 

Миналата седмица нефтените платформи са се увеличили до 712, което е 17-то поредно седмично повишение.

В сряда Администрацията за енергийна информация съобщи, че петролните резерви в САЩ са се понижили с 1,75 млн. барела миналата седмица. Това беше шести пореден спад, но пък по-слаб от прогнозите за 2,4 млн. барела по-малко.

Въпреки усилията на ОПЕК и други водещи държави да се справят със свръхпредлагането, глобалната продукция остава над петгодишните средни нива, тъй като САЩ компенсира с ръст в шистовия добив.

По изчисления на ОПЕК продукцията извън картела тази година ще нарасне с 950 хил. барела дневно. 

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още