IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на петрола отново тръгнаха надолу

Новите данни, които показаха ръст на резервите от суров петрол в САЩ, се отразиха негативно на пазара

10:51 | 17.05.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в сряда, след като нови данни отчетоха ръст на резервите в САЩ, предизвиквайки опасения, че пазарите остават свръхзапасени въпреки усилията на топ производителите Саудитска Арабия и Русия да удължат сделката за намаляване на добива, съобщава Ройтерс.

Цената на петрола сорт Брент спада с 27 цента, или 0,52%, до 51,38 долара за барел, а на американския суров петрол - с 34 цента, или 0,70%, до 48,32 долара за барел към 10:00 ч. българско време.

Резервите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 882 хил. барел през седмицата до 12 май до 523,4 млн. барела, показаха данни на Американския петролен институт (АПИ) във вторник.

Брентът достигна цена от 52,63 долара за барел в понеделник, а американският суров петрол – 49,66 долара за барел, след като Саудитска Арабия и Русия се договориха сделката между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други страни за намаляване на световния добив с 1,8 млн. барела на ден да бъде удължена до края на март 2018 г.

„Уязвимостта на реториката на ОПЕК бе ясно разкрита, когато данните на АПИ за резервите на суров петрол показаха неочакван ръст“, казва Джефри Хейли от брокерската къща OANDA.

“Споразумението на ОПЕК за удължаване на сделката през 2018 г. е критично важно“, каза AB Bernstein в коментар.

Международната агенция по енергетика съобщи във вторник, че търговските резерви от петрол в индустриалните страни са се увеличили с 24,1 млн. барела през първото тримесечие на 2016 г. въпреки намаления добив.

В същото време се очаква производството на петрол в Северно море, за което отдавна се смяташе, че загива, да скочи с нетно 400 хил. барела на ден през следващите две години, тъй като производителите подобряват оперативната си ефективност.

Това допълнително засилва непрекъснатото увеличение на американското производство, което е скочило с над 10% от средата на 2016 г. до 9,3 млн. барела на ден – близо до това на топ производителите Саудитска Арабия и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още