IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на петрола се повишават с над 1% в четвъртък

Спадът в запасите на САЩ и по-голямото от очакваното понижение на саудитските доставки към Азия затегнаха пазара

11:20 | 11.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават с над 1% в четвъртък, а европейският сорт Брент се върна твърдо над 50 долара за барел, след като спадът в запасите на САЩ и по-голямото от очакваното понижение на саудитските доставки към Азия затегнаха пазара, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол се повишават с 58 цента, или 1,23%, до 47,91 долара за барел, а върху петрола сорт Брент - също с 58 цента, или 1,15%, до 50,80 долара за барел към 10:55 ч. българско време.

„Видяхме най-големия спад на запасите за годината миналата седмица, като резервите са се понижили с повече от 5 млн. барела. Изглежда намаляването на добива от ОПЕК най-накрая се отразява“, каза Грег МакКена, главен пазарен стратег в AxiTrader.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители, включително Русия, поеха ангажимент да намалят добива с почти 1,8 млн. барела на ден през първата половина на година.

Засега обаче имаше малко признаци, че пазарите са се затегнали значително, тъй като производителите защитаваха най-големите си клиенти, особено в Азия, от понижението.

След като миналата седмица цените на петрола сорт Брент отново спаднаха под 50 долара за барел обаче, анализаторите коментираха, че производителите са принудени да действат.

Саудитска Арабия – най-големият износител на петрол в света, уведоми няколко азиатски рафинерии за първите си понижения на разпределяния за регионални купувачи петрол, откакто сделката на ОПЕК влезе в сила през януари.

Saudi Aramco ще намали доставките на петрол до азиатските си клиенти с около 7 млн. барела през юни.

ОПЕК и страните извън ОПЕК показаха ангажираността си към намаляването на добива и разширяване на споразумението ще помогне за намаляване на запасите през третото тримесечие и за стабилизиране на пазара“, казва BMI Research в свой коментар.

В САЩ запасите от суров петрол миналата седмица отбелязаха най-големия си седмичен спад от декември заради остро понижение на вноса. Резервите от рафинирани продукти също са намалели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още