IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на петрола се задържат на положителна територия

Трейдърите очакват по-късно днес данните на Американския петролен институт за изменението в резервите през миналата седмица

10:48 | 09.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се задържат на положителна територия в днешната сесия, но нагласите на пазара остават предпазливи, съобщава Investing.com.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,39% до 46,61 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст в цената си от 0,51% до 49,59 долара за барел към 10:30 часа българско време.

Трейдърите очакват по-късно днес данните на Американския петролен институт за изменението в резервите през миналата седмица. В сряда излиза официалният правителствен доклад на Администрацията за енергийна информация. Очакванията са за спад в размер на 1,8 млн. барела.

По време на азиатската търговия фючърсите върху петрола се повишиха, след като Русия и Саудитска Арабия изразиха подкрепа за удължаване на споразумението за свиване на добива и след края на юни.

В понеделник министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че такова удължаване може да помогне за ускоряване на ребалансирането. Министърът на петрола на Саудитска Арабия Халид ал Фалих пък заяви, че е „уверен, че споразумението ще бъде удължено с още едно полугодие и вероятно повече“.

ОПЕК заседава на 25 май и тогава трябва да реши дали да продължи да прилага сделката за свиване на добива и след края на юни.

Миналата седмица петролните фючърси поевтиняха с около 6%. В петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes съобщи, че нефтените платформи в САЩ са се увеличили с 6 до 703 миналата седмица. Това беше 16-то поредно седмично повишение.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още