IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия е свила добива на петрол до най-ниско ниво от януари

Анонимен източник на Bloomberg твърди, че продукцията на страната е паднала дори под обещаното ниво като част от споразумението на ОПЕК

16:47 | 11.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия е свила добива си на петрол през март до най-ниско ниво от януари. Така продукцията на страната е паднала дори под обещаното ниво в рамките на споразумението на ОПЕК за понижаване на добивите, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свой запознат анонимен източник.

Най-големият производител в ОПЕК е понижил добива през март със 111 хил. барела дневно до 9,9 млн. барела дневно, твърди източникът на информационната агенция. През февруари добивът се е повишил до 10,011 млн. барела дневно, тъй като тогава монархията напълни собствените си резерви.

Bloomberg припомня, че Саудитска Арабия и Русия са лидерите в усилията на ОПЕК и на други водещи производители извън картела да свият предлагането и да сложат край на пренасищането на глобалните петролни пазари. Според споразумението, сключено през декември, Саудитска Арабия трябва да свие своя добив до 10,058 млн. барела дневно.

„Саудитците преизпълняват обещаното в рамките на сделката. Това е добра новина за пазара и за цените“, казва Мохамед Рамади, независим анализатор, базиран в Лондон. По думите му Саудитска Арабия е понижила износа на петрол за САЩ в резултат на ниския добив.

Според данни на американската Администрация за енергийна информация износът от Саудитска Арабия за САЩ се е свил с 24% през седмицата, приключила на 31 март. Доставките са възлизали на 888 хил. барела дневно – най-малкото количество от декември насам.

Според месечния доклад на ОПЕК добивът на Саудитска Арабия през януари е бил 9,748 млн. барела дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още